Ezeket látta már?

Időjárás hétfőn

Orvosmeteorológia: izomgörcsök és fejfájás kínozhatja hétfőn

fejfájás, migrén, tünete, kezelése, gyógymód, triggerek

Hétfőn frontmentes marad az idő, de a légkörben zajló változások a hidegfronthoz köthető tüneteket válthatják ki az arra hajlamosak esetében.

A gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, csak néhol lehet zápor, zivatar. Erős északnyugati szél mellett 21, 26 fok közé melegszik a levegő.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat, akár a nagy napi hőingást vagy a szeles időt is! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, vagy sokat fáj a feje, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Hétfőn újabb markáns front nem érkezik, de a korábbi napokban tapasztalt változékonyság még nagyban meghatározza a napi élettani helyzetet. Az érzékenyek körében még mindig előfordul görcsös fejfájás, illetve izomgörcsök is, utóbbi inkább csak délelőtt lesz jellemző. Amennyiben az érintettek közé tartozik, fogyasszon több folyadékot a nap folyamán. Emellett keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, rosszullét jelentkezhet.

A közérzete minden bizonnyal estétől csak átmenetileg kezd javulni, jelentősen nem mérséklődnek a tünetek. Az ízületi panaszok is felerősödhetnek, ezekre a reggeli órákban van nagyobb esély. Az élénk szél által érintett tájakon nyugtalan, ingerlékeny lehet, könnyen elveszítheti a türelmét akár egy-egy kisebb probléma kapcsán is. Ez a hirtelen jött, és egyben tartós időjárás-változás kellemetlen közérzetet, nyomott hangulatot okozhat.

Jó hír viszont a kevésbé frotérzékenyeknek, hogy a felfrissült időben javul a koncentrálóképesség, ennek következtében a teljesítőképessége is jobb lesz.

Szabadtéri tevékenységek: A szabadtéri tevékenységek során ingadozó hőérzetre készüljön, különösen akkor, ha a keleti országrészben, illetve a főváros térségében tölti a napot.

UV-sugárzás: A kitisztult időnek hátulütője is akad: a napos tájakon a déli órákban általában a nagyon erős, helyenként pedig az extrém tartományban alakul az UV-sugárzás. Csupán a változó felhőzet enyhítheti némiképp a magas leégésveszélyt. Fontos, hogy vízpartokon megsokszorozódik a bőrt érő sugárzás-dózis. Magas, a bőrtípusának megfelelő faktorszámú fényvédő szereket használjon, a gyerekek bőrének épségére pedig fokozottan ügyeljen! A déli órákban lehetőleg na napozzon, és a kisgyereket is vigye árnyékos helyre.

Pollenhelyzet: Az allergiások tünetei csak kissé erősödhetnek, ez főként a pázsitfűfélékre érzékenyeket érinti. Az allergiások mossák gyakran a függönyöket, illetve próbálják elkerülni parkos, erdős részeket. A tejtermékek fogyasztása sem javasolt ebben az időszakban.

Légszennyezettség: A levegőminőség jó.

Balesetveszély: A közlekedés során napközben többfelé az élénk, erős szél lehet zavaró nem csak a kerékpáros és a gyalogos közlekedést akadályozza, hanem a járművek menetstabilitását is csökkenti. A reflexek javulnak, a napsütés viszont alacsony napállás idején elvakíthatja – viseljen napszemüveget a közlekedés során!

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika