Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: szédülés, rosszullét, fejfájás alakulhat ki kedden

szédülés

Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel.

Az időjárás-érzékenyek nehezen viselik az extrém hatásokat, de most, a kimerítő időszakot követően még a mérsékelt terhelésre is fokozottabban reagálnak! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Kedden a napsütés mellett időnként erősen felhős lesz az ég, a magasban zajló változások miatt pedig a frontmentes idő ellenére is jelentkezhetnek akár erősebb tünetek is. Ezek a tünetek egész nap jellemzőek lehetnek!

Az erősen változékony időben kettősfront jellegű hatások érvényesülnek, legintenzívebben a dunántúli, illetve a keleti területeken. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. A középső vidékeken inkább a migrénes, máshol a görcsös fejfájás lehet gyakoribb. Célszerű kerülni a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket, a szabad időt pedig (amennyiben ez lehetséges) pihenéssel tölteni. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdőknek is nehéz ez az időszak: ebben az esetben vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhat, nehézlégzés is jelentkezhet.

A párás, csapadékos tájakon és időszakokban felerősödhetnek az ízületi fájdalmak. Helyenként a fülledtség is rontja a komfortérzetet, a légzési nehézségekkel küzdőknek nem tanácsos hosszabb időt a szabadban tölteni. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ha érintett, akkor tartózkodjon zárt térben a vihar elvonulásáig!

Pollen:

A pollenterhelés időben igen változékony lesz, a záporokat, zivatarokat követően 1 órával ugyanis minimálisra csökkenhet a levegő pollentartalma. Ezen kívül azonban a parlagfű pollenkoncentrációja eléri a magas szintet! Az allergiásoknak most nem javasolt a szabadban sportolni, és ajánlott minden nap hajat mosni!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: meteoklinika