Ezeket látta már?

A legfontosabb vizsgálatok a 40 éven felüli nőknek

2018.07.18. Módosítva: 2018.07.18.
orvosi_szurovizsgalat

Bármennyire is erősnek, energikusnak érezzük magunkat a negyedik X után, sajnos tagadhatatlan, hogy minél idősebbek vagyunk, annál több egészségügyi problémával kell szembenéznünk. A szűrővizsgálatok segítségével azonban időben kideríthetjük ezeket, így a kezelésük is könnyebb, hatékonyabb lehet. Lássuk, melyek a legfontosabb vizsgálatok!

Ideális esetben minden nő havonta elvégzi a mell önvizsgálatát, mely rendkívül lényeges lépés lehet az emlődaganatok korai felfedezésében. Ugyanakkor a mellrák még mindig a vezető halálokok között szerepel a hölgyek esetében, és minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye a betegségre. 40 éves kor felett javasolt évente részt venni nőgyógyászati vizsgálaton, ahol a melleket is ellenőrzi a szakember. Emellett úgynevezett mammográfiás vizsgálatot is javasolhat (különösen azoknál, akiknél nagyobb az emlőrák rizikója). Ezek a vizsgálatok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy időben felfedezzék a daganatot, még mielőtt az áttéteket képezne.

Egyéb vizsgálatok

A daganatos betegségek közül a bélrendszeri daganatokra, a tüdőrákra, illetve a nőgyógyászati daganatokra vonatkozó szűrővizsgálatokat érdemes rendszeresen, évente vagy kétévente elvégeztetni. Természetesen, ha szokatlan tüneteket észlelünk magunkon, vagy ha a családunkban előfordultak már daganatos betegségek, esetleg fokozott rizikójú csoportokba tartozunk (pl. dohányzunk), akkor célirányosabban, gyakrabban is elvégezhetik a vizsgálatokat.

orvosi_szurovizsgalat

A csontritkulás is jellegzetesen női betegség, a diagnosztizált esetek 80 százaléka hölgy. Minél idősebb valaki, annál jobban veszélyeztetheti a csontritkulás, mely részben a hormonális változásokkal, a csökkenő ösztrogénszinttel áll összefüggésben. Minél előrehaladottabb állapotban van valakinél a betegség, annál nagyobb az esélye a csonttörésekre, ráadásul a gyógyulási esélyei is rosszabbak. A 40-45 éven felüli hölgyeknél éppen ezért fontos lehet az úgynevezett csontdenzitás-vizsgálat, melynek segítségével kideríthető, hogy érinti-e őket a csontritkulás. Szerencsére, a csontritkulás ellen az életmód megváltoztatásával, gyógyszeres kezeléssel egyaránt sikerrel küzdhetünk.

Laborvizsgálat helyett kérdezzük körmeinket! Kattintson tovább!

Természetesen, nem szabad elfeledkezni a részletes vizelet- és vérvizsgálatról sem (ezt általában évente javasolják a szakemberek), a laboratóriumi tesztek segítségével ugyanis számos egészségügyi panaszt ki lehet deríteni. Ezek közé tartozhat például a cukorbetegség vagy a magas koleszterinszint. Sok tápanyaghiányt (pl. a vashiányt vagy a D-vitamin hiányát) is meg lehet állapítani a vérvizsgálattal.

Forrás: EgészségKalauz