Ezeket látta már?

Mitől alakul ki a sipoly? 10 tényező, ami végbélsipolyra hajlamosít

sipoly, végbélsipoly, végbéltályog, végbél betegségei, Crohn-betegség, sipoly kezelése

Egyes betegségek, például a bélgyulladás, esetleg daganat hajlamosíthatnak a végbélsipoly kialakulására - nagyszámú sipoly jelenléte többnyire Crohn-betegségre utal.

Mi az a végbélsipoly?

A végbélsipoly a végbél üregéből kiinduló rendellenes járat, mely a bélfal izomrétegei között elhelyezkedő mirigyek gyulladásának köszönhetően jön létre. A gyulladás következtében felgyülemlett genny a végbél körüli szövetekben próbál eltávozni. Többnyire tályog (fájdalmas csomó) formájában tör a felszínre, mely az esetek többségében sebészi beavatkozást igényel. A tályog sebészi eltávolítását követően is előfordulhat, hogy sipoly keletkezik, mely sokszor csak évek múlva jelentkezik. A végbélsipoly (fistula) nagyon ritkán gyógyul magától, többnyire műtéti úton kezelhető.

Mik a végbélsipoly tünetei?

  • feszítő fájdalmak
  • gennyes, véres váladékozás

A végbél betegségei között tartjuk számon a végbéltályogot és a végbélsipolyt, melyek a végbél körüli terület bakteriális felülfertőződése révén fellépő gyulladás következtében alakulnak ki. az ánusz területén keletkező fájdalmas, duzzadt állapot, mely magas testhőmérséklettel jár. A végbéltályogot viszont már az úgynevezett periproktális mirigy gyulladásának terjedése okozza, mely egy gennyes üreget hoz létre a belső és külső záróizom között. A tályogból spontán kifolyó genny a fájdalom megszűnését és a láz csökkenését eredményezi. Amennyiben a spontán kifakadás nem történik meg, műtéti eltávolítás szükséges.

11 ok ami sipoly kialakulásához vezethet

A túlzásba vitt higiéniás szokásoknak köszönhetően a bőr természetes védekezőképessége csökken. A székelést követő, bő vízzel történő szappanos mosás az ideális módszer a túlzottan illatosított, kórokozók elleni szerek használata helyett, melyek a bőr berepedezését segítik elő, allergiát, illetve ekcémát okozhatnak. Kiemelkedően fontos továbbá a megfelelő folyadékbevitel és a rostokban gazdag étrend, ami megnehezíti, hogy a kórokozók elszaporodjanak.

1. Végbéltályog

A leggyakoribb, hogy a sipoly a végbél vagy a végbélnyílás körül létrejött tályog kíséretében alakul ki. A tályog falát, a frontvonalat a gyulladás egy idő után áttöri. Az áttörés iránya lehet a bél felé azon az úton, ahogy kialakult, ekkor akár észrevétlen is maradhat az egész folyamat, vagy kitörhet a bőr felé, ekkor mondjuk azt, hogy a tályog kifakad. A nagyobb baj akkor következik be, ha mielőtt kifakadna, a végbél körüli szövetekben szétterjed, zegzugos járatokat, akár hatalmas üregeket okoz. Néha további utat keresve újabb járatok, sipolyok alakulnak ki.

2. Crohn-betegség

Az emésztőrendszer gyulladásos betegsége. Általában a vastag és vékonybelet együttesen érinti a gyulladás. Vannak aktív és passzív periódusok. Az aktív szakban sipolyok képződhetnek, mégpedig mind a szomszédos belek, mind a húgyhólyag és a hüvely, mind a külvilág, azaz a bőr felé. Az utóbbiak általában a végbél környékén. A sipolyok spontán remisszió (tünetmentes időszak) esetén sem gyógyulnak meg. Főként a sipolyképződés miatt gyakoriak a szövődmények: 15-20%-ban alakulnak ki újabb és újabb tályogok.

3. Cryptoglandularis infekció

Anális mirigyek fertőzése, amiből általában a tályog alakul ki. Viszont önmagában, szinte tályog nélkül is kialakul, sipolyozhat is

4. Hydradenitis suppurativa

Szőrtüszők krónikus és rekurráló (visszatérő) gyulladásos bőrbetegsége, viszont csak felületes, nem hatol át a záróizmokon, a béllel nincs közvetlen összefüggése

Aranyér: oka, tünetei, otthoni és orvosi kezelése >>

5. Perianalis actinomycosis, tuberculosis

Végbélnyílás körüli Actinomyces vagy tuberkulózis baktérium okozta gyulladás. A gyulladásos folyamat a test felszínére törve sipolyokat okoz. Leginkább egyszeres, de akár sokszoros tályogok is láthatók

6. Trauma

Külső behatás, korábbi sérülés, idegentest okozta perforáció/átlyukadás (lenyelt szálka, fogpiszkáló)

7. Diverticulitis

A diverticulosis a vastagbél kiöblösödése, amely gyakran eredményezi az adott bélszakasz gyulladását. Kialakulásának legfőbb oka a rostszegény táplálkozás, idősebb korosztálynál gyakoribb az előfordulása. Az ebből kialakuló sipoly leggyakrabban nem a végbél körül, a záróizmokat átfúrva jelenik meg, hanem közvetlenül a hasfalon okoz váladékozást.

8. Carcinoma

A daganat, tumor a szervezet megváltozott sejtjeinek progresszív, irreverzibilis (visszafordíthatatlan) burjánzásából származó körülírt szövetszaporulat, amelynek növekedése a kiváltó tényezők megszűnése után is tovább tart és viszonylag független a szervezet szabályozó mechanizmusától. A daganat lehet rosszindulatú (malignus), rák vagy jóindulatú (benignus), akár az elfajulás felé haladó is. A tumor kifejezés szó szerint „duzzanatot” jelent, és időnként ebben az értelemben használatos; így például egyike a gyulladás öt klasszikus tünetének, ez azonban gyulladásos duzzanat az ok megszűnésével visszafejlődik.

9. Duplikált, kettőzött végbél

Fejlődési rendellenesség. Részleges vagy teljes végbélkettőződést jelentenek, ahol a bélkacsok saját fallal rendelkeznek, de az izomrétegek kettőződése nem teljes.

10. HIV fertőzés

A HIV egy szerzett immunhiányos szindróma, amiben a szervezet nem tudja megvédeni az embert a fertőzésektől. Gyulladás, tályog és ennek következtében sipoly alakul ki.

Ez is érdekelheti:

Forrás: Dr. Bánfalvi Aranyér Központ