Mindenki ezt nézi most!

Húgyhólyagrák tünetei: ezekből a jelekből ismerheti fel

Húgyhólyagrák tünetei: ezekből a jelekből ismerheti fel

A húgyhólyagrákot gyorsan fel lehet ismerni, mert a rá utaló tünetek látványosak, és ijesztőek lehetnek.

A véres vizelet gyakran az egyik legelső, egyben a legjellemzőbb tünete a húgyhólyagdaganatnak. A betegek mintegy 80-90 százalékánál megjelenik ez a tünet. A vizeletben lévő vér lehet minimális, csak mikroszkópos vizsgálattal észlelhető mennyiség, de az is előfordulhat, hogy szabad szemmel is jól látható. A vizeletben lévő vér lehet akkora mennyiség is, hogy az a vizelet elszíneződésével, például narancsossá, rózsaszínessé vagy akár pirossá válásával járhat együtt. Gyakran előfordul, hogy a véres vizelet nem jár együtt fájdalommal, különösen akkor, ha a daganat még viszonylag kicsi, illetve csak a húgyhólyagot érinti. Az is lehet, hogy a vér rövidebb-hosszabb időre eltűnik a vizeletből, ám ha daganat okozza a véres vizeletet, számítani lehet arra, hogy előbb-utóbb visszatér.

A húgyhólyagdaganat tünetei

A húgyhólyagban kialakuló daganat irritálhatja a hólyagot és a vizeletürítési szokásainkra is hatással lehet. Ezekre utaló tünetet lehet például a gyakoribb vizelési inger (annak ellenére, hogy nem fogyasztunk a korábbinál több folyadékot, nem szedünk vízhajtó gyógyszert stb.), az égő vagy csípő érzés, fájdalom a vizeletürítéskor, vagy a sürgető inger. Férfiaknál a húgyhólyagdaganatra utaló tünet lehet az, ha nehezen tudnak vizeletet üríteni vagy ha a vizeletsugár túlságosan gyenge.

Jóindulatú daganatok - kell tőlük félnünk? Kattintson tovább és kiderül!

Előrehaladottabb betegség esetén a vizelési nehézségeken, illetve a véres vizeleten kívül más tünetek is jelentkezhetnek, így például a csontfájdalmak, a hát- és derékfájás (mely csak az egyik oldalra koncentrálódik), a medencetájéki fájdalmak, valamint a lábdagadás. Mint más daganatos betegségeknél, a húgyhólyagráknál is jellemző lehet a fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság és a fogyás. Az, hogy a húgyhólyagrák kitapintható csomóval, daganattal járjon együtt, alapvetően ritka.

Forrás: egeszsegkalauz.hu