Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

A felfázás két típusa: ezek a tényezők hajlamosítanak a hólyaghurutra

uz ek 2

Kétféle hólyaghurut létezik, az egyszerű és a visszatérő. Ha a felfázás gyakran kiújul, akkor érdemes az életvitelünkön változtatnunk vagy orvos segítségét kérni.

A baktériumok felelősek a felfázásért

A kellemetlen tünetekkel járó és gyakorta visszatérő betegségnek nem minden esetben van köze a hideghez. Persze a hideg is okozhat hólyaghurutot, de van egy másik kialakulási módja is. Amikor hűvösebb időben meggyengül a szervezetünk helyi védekezőrendszere, valóban fogékonyabbak lehetünk a betegségekre, de a hólyaghurut esetében inkább a vastagbélben és a hüvelyben található baktériumok tehetők felelőssé a kellemetlen, vagy akár fájdalmas tünetekért. Ha tartogatjuk a vizeletünket, a húgyhólyagban pangó vizelet miatt hamar jöhet a baj, ugyanis a pangó vizelet kiváló táptalaj a baktériumok szaporodásához. Ezért, ha szólít a természet, ne halogassuk a vizeletürítést!

A felfázás jellegzetes tünetei

Legelőször a gyakori vizelési inger jelzi, hogy valami nincs rendben, amit ráadásul égő és csípő érzés is kísér. Ehhez fájdalmas alhasi görcsök társulhatnak. Véres vizelet, láz, hidegrázás csak súlyosabb esetekben szokott előfordulni.

Egyszeri vagy visszatérő felfázás?

Fontos, hogy el tudjuk különíteni az akut, egyszerű és a visszatérő felfázást. Az egyszerű esetben a tünetek akár vény nélkül kapható készítményekkel is enyhíthetők, ha viszont újra és újra felüti a fejét a probléma, akkor egyrészt forduljunk orvoshoz, másrészt a szokásainkon és az életvitelünkön is érdemes változtatnunk. Rengeteg olyan dolog van, amire a napi rutin során nem is gondolunk, pedig szerepet játszhat a hólyaghurut kialakulásában vagy kiújulásában.

Hólyaghurutot okozó hétköznapi tényezők

Például az öltözködés: ha télen is lenge nadrágban járunk, vagy folyton kilóg a derekunk, nagy veszélynek tesszük ki magunkat. Nem segít az sem, ha naponta műszálas vagy éppen tanga fazonú bugyit viselünk. Az uszoda, a strandolás, egy-egy izzasztó edzés vagy futás is aggályos lehet, ha utána nem cseréljük át az átnedvesedett ruhánkat szárazra. De az is számít, hogy kádban áztatjuk-e magunkat, vagy inkább a zuhanyzást választjuk. Az utóbbi ugyanis egészségesebb.

Ezeket érdemes átgondolnunk

Ha a felfázás időről időre visszatér, érdemes átgondolni, helyes-e a WC-használatunk: ha nem mosunk előtte és utána kezet, vagy az „elölről hátrafelé” törlési irány helyett fordítottan járunk el, elősegíthetjük, hogy a kórokozók a hüvelybe jussanak és megfertőzzék a húgyutakat. Fogyasszunk naponta 2-3 liter folyadékot és elegendő rostban gazdag ételt, továbbá mellőzzük a túl sok szénhidrátot. Alkalmazzunk olyan fogamzásgátló módszert, amely hatékony számunkra, és közben nem borítja fel a hüvelyflóra természetes, enyhén savas pH-ját.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához