Ezeket látta már?

Hirdetés

Beszélnünk kell róla: a hólyaghurut (x)

vguz egkal pr 1

Csípő, égő érzés vizeletürítés közben, visszatérő, sürgető vizelési inger, fájdalom a hólyag környékén: a köznyelv felfázásként emlegeti ezeket a tüneteket. A betegség egyik oka az altest lehűlése, amely miatt annyira meggyengül a húgyhólyag védekezőképessége, hogy a kórokozók elszaporodhatnak benne. A fertőzést viszont nem csak a hideg okozhatja. Cikkünkből kiderül, milyen okok állhatnak még a betegség hátterében.

Ez valójában a hólyaghurut

A hólyaghurutot baktériumfertőzés okozza. A hidegnek annyi köze van a kialakulásához, hogy a lehűlt testrész vérkeringése lelassul, így csökken a kórokozókkal szembeni védekezőképessége. A húgyúti panaszokért felelős kórokozó rendszerint kívülről sodródik a húgycsőnyílás közelébe, majd a húgycsőbe bekerülve feljut a húgyhólyagig, ahol szaporodásnak indul. A hólyaghurut legjellemzőbb tünete a sűrű vizelési inger, az égő érzés pisilés közben, illetve a vizelet is kellemetlen szagúvá és zavarossá válhat. A fertőzést az esetek jelentős részében a testünk saját baktériumai okozzák, leggyakrabban az egészséges bélflóra részét képező, E. coli nevű bélbaktérium.

A betegség tünetei

A hólyagba jutva a kórokozó rendkívül gyorsan képes szaporodni a számára ideális körülményeket nyújtó, testmeleg vizeletben: a baktériumok száma akár 17-20 percenként megduplázódhat. A hólyaghurut tünetei hirtelen alakulnak ki. Eleinte csak gyakrabban kell pisilni, esetleg a vizeletnek kissé furcsa szaga lesz, aztán idővel a vizeletürítés csípő, égő érzéssel jár. Jellegzetes tünet, hogy az ember úgy érzi, nagyon kell pisilnie, mégis ugyanazzal a sürgető érzéssel jön ki a vécéről, mint amivel bement.

Az antibiotikumok és mellékhatásaik

Mivel baktériumfertőzés okozza, ezért a hólyaghurutra gyakran írnak fel antibiotikumot. Az ilyen gyógyszer azonban nemcsak a kórokozókat pusztítja el, hanem a szervezetünk hasznos baktériumállományát, a bél- és a hüvelyflóra jótékony baktériumait is megtizedelheti.

Az antibiotikumok ellen szólhat az a tény is, hogy gyakori használatuk miatt jelennek meg a gyógyszeres terápiának ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok. A betegek gyakran a tünetmentesség eléréséig szedik a számukra felírt antibiotikumot, holott a szervezetükben még többnyire jelen van a kórokozó. A baktériumok a gyógyszermentes „tűzszünetet” arra használják fel, hogy módosítsák a fehérjeszerkezetüket, ami által gyakorlatilag „újjászületnek”.

A tünetek ekkor újra fellángolnak, a páciens azonban hiába folytatja kétségbeesetten a félbehagyott gyógyszerszedést: a kórokozó addigra már sikeresen mutálódott (azaz átalakult), és ellenállóvá vált az addig alkalmazott antibiotikum hatóanyagával szemben. Szerencsés esetben egy másik fajta gyógyszerrel még legyőzhető a mutáns baktérium, de az is megtörténhet, hogy nem, mivel a fegyelmezetlen antibiotikum-szedéssel sikerült új „szuperbaktériumot” létrehozni.

A gyógynövények is segíthetnek

Az antibiotikumok mellékhatásai, illetve a világméretű antibiotikum-rezisztencia miatt az urológusok és a nőgyógyászok azt javasolják*, hogy a komplikációmentes hólyaghurut kezdeti tüneteit próbáljuk meg először bőséges folyadékfogyasztással (legalább napi 3 liter vízzel vagy gyógyteával) és fitoterápiával csillapítani. A fertőzés kezdeti stádiumában, a legelső tünetek észlelése utáni 48 órában kezdhetjük például a medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszerrel, az Urzinol tablettával a kezelést.

A medveszőlőlevelet a népi gyógyászatban már régóta használják húgyúti fertőzések ellen, és immár tudományos módszerekkel is kimutatták a növény hatóanyagának antibakteriális hatását. Bizonyított, hogy a medveszőlő 74-féle húgyúti fertőzést kiváltó kórokozóval, köztük a fertőzések 80 százalékáért felelős E. coli baktériummal szemben lehet hatásos.

Igazolódott az is, hogy ellentétben a szintetikus antibiotikumot tartalmazó gyógyszerekkel, a gyógynövény hatóanyagával „megtámadott” baktériumok nem kezdenek el mutálódni, vagyis a medveszőlőlevéllel szemben nem alakul ki rezisztencia.

Az Urzinol tabletta vény nélkül kapható a gyógyszertárban. Ha a hólyaghurut kezdeti tüneteit észlelve azonnal megkezdjük a szedését, jó eséllyel leküzdhetjük a betegséget, és így elkerülhető lehet az antibiotikumok alkalmazása.

kockazatokrol3

* NŐGYÓGYÁSZAT ÉS SZÜLÉSZETI Továbbképző Szemle - XXV. évf. 2 szám 2023. április

Contemporary OB/GYN - Magyar kiadás

A Magyar Nőorvos Társaság és a Magyar Urológus Társaság konszenzusdokumentuma a szövődménymentes akut cystitis kezeléséről

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához