Ezeket látta már?

Hirdetés

Ez a készítmény segíthet HP-vírus esetén (x)

cx ek pr1

A nők méhnyakrák miatti halálozásáért legtöbb esetben a HPV, azaz a humán papillomavírus által okozott fertőzés a felelős. A vírus puszta jelenléte azonban nem egyenlő a végzetes betegséggel. Jó hír, hogy már kapható a hazai patikákban az a speciális hüvelyi gélspray, amely segítségünkre lehet a HPV által okozott kóros elváltozások megelőzésében.

Amit a HPV-ről tudni lehet

A HPV megnevezés nem egyetlen kórokozót, hanem a vírusok nagyobb családját jelöli, amelybe több mint százféle vírus is tartozhat. Ezek a jellemzően a bőrön és a nyálkahártyákon megtelepedő vírusok lehetnek alacsony, illetve magasabb kockázatúak, a legtöbbjük azonban semmilyen észlelhető változást nem okoz a szervezetben. Az alacsonyabb kockázatú HPV-k közé sorolják azokat, amelyek a nemi szerveken okoznak szemölcsöket. A magasabb kockázatú vírusok rosszindulatú daganatok képződését idézhetik elő, ezek lehetnek felelősek például a méhnyakrák kialakulásáért.

Mit árul el a pozitív HPV-lelet?

A vírus észlelésétől a kórokozó miatt kialakuló méhnyakrákig általában évek telnek el, és nem törvényszerű, hogy a legrosszabb végkifejlet következzen be. Szerencsére a HPV okozta kóros elváltozásokat mi is befolyásolhatjuk. Sőt, a folyamat akár magától is visszafordulhat, ha megadjuk a szervezetünknek a védekezéshez szükséges külső támogatást. Önmagában tehát a pozitív HPV-eredmény egyáltalán nem halálos ítélet, és főleg nem egyértelmű rákdiagnózis. Ha pozitív a HPV-lelet, azt tekintsük elsősorban figyelmeztetésnek, mivel ez esetben a méhnyakrák kialakulásának kockázata nagyobb, mint ha a HPV nem lenne jelen a szervezetünkben.

Erre számíthatunk a pozitív lelet után

Sok esetben a fertőzést követő két évben az immunrendszer képes legyőzni a kórt, és a vírus kiürül a szervezetből. Onnantól azonban, hogy valakinek pozitív lett a lelete, már nem elég az évenkénti citológiai szűrés, hanem legalább félévenként meg kell ismételni azt. Így ugyanis nyomon lehet követni a folyamatot, ami azért is fontos, mert a szakorvos mindig az adott helyzet ismeretében tudja meghatározni a szükséges terápiát. A méhnyakrákot megelőző állapotok szinte mindig gyógyíthatók, még abban az esetben is, ha már elkerülhetetlen a műtét – de apró kimetszéssel még olyankor is sikeresen megakadályozható a rák kialakulása.

Tegyünk meg mindent önmagunkért

Pozitív HPV-diagnózis után tehát a citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell, ám a két szűrés között sem érdemes ölbe tett kézzel ülnünk. Igyekezzünk egészséges életmódot folytatni, illetve próbáljunk meg minél kevesebbet stresszelni. Érdemes leszokni a dohányzásról, valamint kevesebb feldolgozott élelmiszert tartalmazó, ugyanakkor zöldségekben és gyümölcsökben jóval gazdagabb étrendre váltanunk. Hasznos segítséget jelenthet továbbá a patikában kapható Colpofix gélspray rendszeres használata.

Colpofix hüvelyi gélspray – a méhnyaki elváltozások kezelésére és megelőzésére

A Colpofix vény nélkül kapható készítmény, amellyel kezelhetjük a HPV okozta méhnyaki elváltozásokat, illetve akár meg is előzhetjük azokat. A „gélspray” elnevezés egy úgynevezett tixotróp tulajdonságokkal rendelkező gélt takar, amely az alkalmazásakor kifejtett mechanikus nyomás hatására folyadékká alakul át, felvitelét követően azonban ismét gél állagúvá válik. Ez azért előnyös, mert a készítmény folyékony formájában viszonylag egyszerűen bejuttatható, bepermetezhető a hüvelybe, ám onnan – miután ismét kocsonyás állagú géllé alakult – nem folyik ki azonnal, így hatását hosszabb ideig tudja kifejteni.

A készítmény dobozában a flakonhoz csatlakoztatható applikátorok is találhatók, amelyekkel a Colpofix higiénikusan alkalmazható. Az applikátorok egyedi, ergonomikus kialakítása révén a hüvely belső falához tapadó készítmény egyenletesen és hatékonyan oszlatható el a méhnyaki-hüvelyi hámréteg felszínén, ezzel is elkerülve az esetleges visszafolyást. Egy doboz Colpofix 10 darab egyszer használatos applikátort tartalmaz, amely használat után azonnal eldobható.

Így segíti elő a gyógyulást a Colpofix

  • a Colpofix a hüvelyben az élő szövetekhez tapadó (bioadhezív) filmréteget képez, amely megvédi a méhnyaki-hüvelyi hámfelszínt a külső környezetből származó mikrobák károsító hatásaitól;
  • a készítmény a méhnyak hüvelyi részében található, úgynevezett transzformációs zóna élettani körülményeinek szabályozásával biztosítja a megfelelő szöveti hidratációt, ezzel elősegíti a hámképződést és a méhnyakon lévő elváltozások gyógyulását;
  • pH-szabályozó és prebiotikus hatásának köszönhetően helyreállítja és fenntartja a hüvelyflóra egészségét.

A Colpofix hüvelyi gélspray hatásosságát egy 999 páciens bevonásával folytatott klinikai vizsgálat is alátámasztja. Az eredmények alapján a Colpofixszel kezelt nők 96 százalékánál a készítmény használata elősegítette a HPV okozta enyhe fokú méhnyakelváltozások visszafejlődését és az újbóli hámképződést, mindössze 6 hónap alatt.

Így kell használni a Colpofixet

A Colpofix hüvelyi gélspray-t kúraszerűen ajánlott alkalmazni, legalább 3 hónapon keresztül. Mindennap az esti lefekvés előtt kell 5 befúvást végezni, de csak minden kezelési hónap első 20 napján. A 3 hónapos kúra szükség esetén megismételhető.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT
Forrás: Phytotec Hungária Bt.