Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ezért válunk védtelenebbé, ha bedugul az orrunk

shutterstock 1591237636

Van egy olyan testrészünk, amelyet akkor sem tudnánk elrejteni, ha akarnánk, hiszen folyton szem előtt van. Ez pedig az orrunk, amely nemcsak az arcunk látványos része, hanem nagyon fontos szerepet tölt be az életünkben.

Az orrunknak számos hasznos funkciója van: összeköt minket a világgal, hiszen a szaglás által figyelmeztet a veszélyekre, és megtisztítja a káros mikroorganizmusoktól a levegőt. Nem véletlenül mondják, hogy az orr a test beépített légszűrője: mindennap érintkezik a levegőben lévő szennyeződésekkel és kórokozókkal, ám az orrunkban található apró szőrök a káros anyagok nagy részét megszűrik. A kórokozók az orrváladékba, majd a torokba kerülnek, onnan pedig a gyomorba jutnak és végül kiürülnek a szervezetből.

Szaglás nélkül védtelenebbek vagyunk

Amikor náthásak leszünk és eldugul az orrunk, hamar megérezzük a szaglás hiányát. Azon kívül, hogy nem érzékelünk illatokat, mintha az ételek íze is eltűnne. Szaglás nélkül a hétköznapi életünk is nehezebbé válik, hiszen nem tudjuk, milyen a testszagunk, nem tűnik fel, ha már megromlott az étel vagy valamit ki kellene dobni a hűtőből. Ráadásul szagok nélkül az érzelmi életünk is szegényebbé válik, hiszen az illatok tudattalan érzelmi válaszokat is kiváltanak belőlünk, jó vagy rossz emlékeket idéznek fel.

Az ízérzékelés elvesztésének az orrdugulás az oka

Ha bedugul az orrunk, kevésbé érzünk szagokat, ezért az ételekből felszabaduló aromák nem jutnak el az érzősejtekhez, és ez megfoszt minket az összetett ízérzékeléstől. Tehát amikor az ízérzékelés csökkenéséről beszélünk, valójában a szaglásminőség romlásáról van szó. Kutatások szerint az influenzaszerű megbetegedések 60 százalékánál előfordul az ízérzékelés és a szaglás csökkenése is. Szerencsére amint elmúlik a nátha, ez az érzékelésünk is visszatér majd.

A hangunk is függhet az orrunktól

Az orrunk abban is fontos szerepet játszik, hogy milyen a hangunk, ugyanis a levegő az orron keresztül jut el a hangszálakhoz, majd onnan a szánkba. A lágy szájpadlás, hozzányomódva a torok hátsó részéhez, szabályozza, hogy mennyi levegő távozhat az orron át. Attól függően, hogy mekkora ennek a levegőnek a mennyisége, megváltozhat a hangunk.

Szeretetet is kifejezhetünk az orrunkkal

Az orrunknak szeretetkifejező szerepe is van: például az édesanyák gyakran játszanak kisbabáikkal „piszézős” játékot, amikor összeérintik, összedörzsölik az orrukat. Az eszkimók puszi helyett szintén az orrukat érintik össze, sőt öleléskor mélyen belélegzik a szeretett személy hajának az illatát: náluk ez szintén a gyengédség és a szeretet kifejezésének eszköze.

Az orrunknak tehát sokféle szerepe van, ezért fontos, hogy mindig óvjuk és vigyázzunk rá. Ha eldugul, akkor érdemes orrspray-t, orrcseppet használnunk.

Forrás: Phytotec Hungária