Ezeket látta már?

Hirdetés

Levegőtisztítás és légfrissítés otthonunkban

Egeszsegkalauz blogcikk I 2000x1000px (5)

Az őszi járványok és a fűtési szezon miatt különösen száraz otthoni levegő miatt ismét előtérbe kerül a lakás helyiségeiben lévő levegő tisztítása és fertőtlenítése. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan óvhatod meg családtagjaid egészségét, és hogyan szabadulhatsz meg a vírusoktól, baktériumoktól és a pollenektől a légtér vegyszermentes fertőtlenítésével.

Akár forgalmas városban, sűrűn lakott településen, akár egy csendes vidéki falvacskában élünk, otthonunk egészséges levegőjéről mindenképp érdemes gondoskodnunk. A pormentes, friss légtér nemcsak az allergiás és asztmás betegnek fontos – lássuk, melyek az otthoni levegő minőségét leginkább befolyásoló tényezők, és mit tehetünk ellenük.

Beltéri légszennyezettség: házipor, pollenek és mérgező anyagok

Szálló por és lebegő részecskék

A gépjárművek, gyárak, mezőgazdasági, ipari létesítmények által kibocsátott ill. a tüzelő- és fűtőberendezések üzemeltetésével járó légszennyezés során ún. lebegő részecskék (10 mikrométernél kisebb méretű szilárd anyagok és folyadékcseppek elegye) és szálló por (2,5 mikrométer kisebb méretű finomrészecskék) kerül a levegőbe. Ezek a tüdőbe hatolva nagyon komoly légzőszervi, egészségügyi problémákat okozhatnak.

Pollenek

A különböző növények virágpora sokaknál súlyos allergiás tüneteket okozhatnak. Átmérőjük átlagosan 20-60 mikrométer, így a levegő szárnyán elképesztő távolságokat tudnak beutazni. A szálló virágporra gyakorlatilag tél végétől egészen novemberig folyamatosan számíthatunk - pollenallergiásként fontos tisztában lenni azzal, hogy a tüneteket okozó növény az év mely időszakában virágzik.

Dohányfüst

A dohányzás nemcsak a pöfékelőkre, de a velük egy háztartásban élőkre is káros hatásokkal van. Különösen hangzik, de a káros anyagok többsége nem a dohányzó tüdejét szennyezi leginkább, hanem a szoba levegőjét. A passzív dohányzás hosszabb távon érrendszeri és szívproblémákat okozhat, hozzájárulhat tüdőrák és sztrók kialakulásához is. A dohányfüst káros hatásai közt említhetjük felnőtteknél és gyerekeknél is a légzőszervi panaszokat, köhögést, tüdőgyulladást és az asztmás rohamok súlyosbodását is.

Vírusok, baktériumok, penész

A tüsszentéssel, köhögéssel a légtérbe kerülő kórokozók, baktériumok és vírusok (pl. influenzavírus) főleg a száraz levegőjű (40% alatti relatív páratartalmú) helyiségekben képesek hosszú ideig megőrizni fertőzőképességüket. A koronavírus örökítőanyaga jellemzően 0,5-4 mikrométer levegőrészecskéken mutatható ki például – az ilyen kis méretű részecskéknek már szállóporra sincs szükségük a terjedéshez, önállóan is képesek a levegőben terjedni*.

A vírusok, baktériumok többnyire a párás levegőn érzik jól magukat, azonban nemcsak a száraz levegő lehet egészségkárosító hatású. A 60% feletti páratartalom sajnos kedvező életkörülményeket teremt a penészgombák számára is. Leginkább a konyha, a fürdőszoba és a hálószoba rendszeres szellőztetése lényeges. A levegő párásítása során pedig a 40-60% közti relatív páratartalom elérése ill. megtartása legyen a cél.

5 vegyszermentes tipp a tiszta otthoni levegőért!

Egészség és jó közérzet a természetesen

Rendszeres szellőztetés

A gyakori szellőztetés télen és nyáron egyaránt fontos. Válasszunk lehetőleg reggeli időpontot a helyiségek átlevegőztetésére, és elég, ha éppen csak negyedórára teremtünk kereszthuzatot.

Légtisztító és légfertőtlenítő készülékek

Az otthoni levegőtisztító készülékek még jobb megoldást jelenthetnek a levegő tisztítására és fertőtlenítésére. Az AROMAX 5 AZ 1-BEN LEVEGŐTISZTÍTÓ KÉSZÜLÉK kiszűri a tüdőt károsító penész- és gombaspórákat, a szállóport, az állatszőrt, a poratkát, a polleneket és egyéb allergéneket a levegőből, valamint semlegesíti a kellemetlen szagokat is. UV fényforrásának köszönhetően nemcsak fertőtlenít (UVC-fertőtlenítés), de rovarcsapdaként is működik. A készülék működtetése – melynek hatékonysága laboratóriumi tesztekkel igazolt – igen egyszerű: a tartály alsó részébe vizet (akár gyógyvizet) kell tölteni, így a szabadalmazatott nedves szűrővel működtetett légtisztító berendezés egyben optimalizálja is a páratartalmat, de nem emeli 55% fölé. Mindezt kemikáliák, vegyszerek és egyéb káros anyagok nélkül.

Antibakteriális légfertőtlenítő spray-k

Az őszi-téli megfázásos, vírusos időszakban is jó szolgálatot tesznek a természetes antibakteriális hatású légfrissítő-légfertőtlenítő spray-k. Növényi illóolaj tartalmuknak (pl. teafa, levendula, borsmenta, eukaliptusz, rozmaring stb.) köszönhetően tisztítják és fertőtlenítik a levegőt. Az ANTIBACTERIA LevendulaTeafa spray-ben vagy a Borsmenta-Eukaliptusz-Rozmaring spray-ben lévő illóolajok képesek elpusztítani a vírusokat, baktériumokat és a gombákat, valamint felfrissítik, illatosítják a dohányfüstös helyiségek levegőjét is.

Fertőtlenítő hatású illóolajok

Az illóolajok diffúzoros párologtatása szintén frissíti és fertőtleníthet a szoba levegőjét, nem mellesleg pedig kihasználhatjuk az adott növényi olaj többi egészségmegőrző, hangulatjavító hatását is. Az antimikrobiáils hatású illóolajok közül pl. közismert a levendulaolaj relaxáló, alvást segítő hatása, a citromolajat energizáló, vitalizáló hatásáért és mennyi citrusos illatáért szeretjük, az erdei fenyő és a lucfenyő illóolajai pedig ismertek a légutak egészségét segítő, légzéskönnyítő tulajdonságaikról is.

Légtisztító szobanövények

A szobanövények nemcsak dekoratívak, de segítségünkre lehetnek a légtér frissen tartásában is. A rendkívül mutatós fikusz például képes semlegesíteni olyan anyagokat, mint a formaldehid, az acetaldehid, a szén-monoxid vagy a szén-dioxid, a páfrány, az aloe vera és a kifejezetten igénytelen szobai futóka pedig más káros anyagok (pl. benzol, ózon) megkötésében lesznek segítségünkre.

*Áttörést hozhat a levegőben terjedő kórokozók és légúti fertőzések kezelésében egy friss kutatás, Semmelweis Médiasarok, 2023. március 22. (Áttörést hozhat a levegőben terjedő kórokozók és légúti fertőzések kezelésében egy friss kutatás)

Forrás: Aromax