Ezeket látta már?

Hirdetés

PMS ellen segít a barátcserje (x)

PMS ellen segít a barátcserje

Több évtizeden át meghatározza a mindennapjainkat a menstruációnk, a menzeszt megelőző napok pedig sokunk számára nehezek. A PMS (premenstruációs szindróma) kellemetlen tüneteinek enyhítésében segítségünkre lehetnek a gyógynövények.

A premenstruációs szindróma (PMS) elnevezés egy olyan tünetegyüttest jelöl, amely a 7-10 nappal a havivérzés előtt jelentkező fizikai, érzelmi, illetve viselkedésbeli panaszokat foglalja magában. A panaszok a menstruációt megelőzően jelentkeznek, majd a vérzés első napjaiban általában maguktól elmúlnak. A PMS-nek eddig 150 különféle tünetét írták le. Az érintettek leggyakrabban ingerlékenységre, farkasétvágyra, alvászavarokra, levertségre, puffadásra, alhasi görcsökre, mellfeszülésre és pattanásos bőrre panaszkodnak, de sokaknál fejfájás, hasmenés, hányinger és hányás is elő szokott fordulni.

Gyógynövények, amelyek segíthetnek

1. Barátcserje

A barátcserje bogyós termését már az ókorban is használták női problémák kezelésére – például a termékenység fokozására vagy a menstruációs ciklus szabályozására. A modern tudomány az 1900-as évek elején kezdte kutatni a növény menstruációra gyakorolt jótékony hatásait. Az elmúlt évtizedekben számos kutatás támasztotta alá, hogy a barátcserje képes enyhíteni a PMS okozta kellemetlen tüneteket is. A barátcserje nem tartalmaz hormont, közvetett módon fejti ki hatását a szervezet természetes hormonális folyamataira.

2. Pásztortáska

A pásztortáska ciklusszabályozó gyógynövény. A pásztortáska a méhizmok stimulálásával a menstruációs fájdalmat is képes csökkenteni.

3. Pitypanglevél

Ez a gyógynövény hasi puffadás ellen jó, és vizelethajtó hatása is ismert.

4. Cickafark

A cickafark az alhasi fájdalmak enyhítésében lehet a segítségünkre. A növényből készült teából érdemes a menstruáció előtti öt napban és a menstruáció ideje alatt is fogyasztani.

5. Réti palástfű

A réti palástfűből készült tea fájdalomcsillapító hatású. Hazánkban védett növény, ezért csak a hatósági engedéllyel termesztett növény használható!

6. Citromfű

A citromfű segíthet a premenstruációs időszak alatti hangulati hullámzások és az ideges feszültség csökkentésében.

7. Macskagyökér

Feszültségoldó és nyugtató hatása van.

Segít a gyógyszerminőségű barátcserje-készítmény

A Premens tabletta akkor is a segítségünkre lehet, ha PMS-től szenvedünk, és akkor is, ha rendszertelen vérzéssel, cikluszavarral küzdünk.

A Premens jelenleg az egyetlen gyógyszerminőségű, barátcserjekivonat-tartalmú készítmény, amely hazánkban a PMS és a cikluszavar kezelésére kapható. Ezzel szemben a nem feldolgozott, koncentrált barátcserje-kivonatot, hanem csupán a növény terméséből készült őrleményt tartalmazó étrend-kiegészítők terápiás célú használatát a hazai Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem javasolja. A Premens tabletta szedését a ciklus bármelyik napján elkezdhetjük. A kívánt hatás elérésének érdekében legalább 3 cikluson át szedjük. Ha szükség van rá, a kúrát három hónapnál hosszabb ideig is lehet folytatni. A Premens tabletta 3 havi terápiához elegendő kiszerelésben is kapható a patikában.

kockazatokrol22
Forrás: Phytotec Hungária