Ezeket látta már?

A nyír pollenkoncentrációja elérheti a magas szintet

2018.04.19. Módosítva: 2018.04.19.
nyirfa

Az elkövetkező napokban a nyír pollenkoncentrációja továbbra is sokfelé elérheti a magas szintet - olvasható az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb jelentésében. Mire számíthatnak az allergiások?

Megkezdődött a pollenszezon, többfelé elérte a nagyon magas szintet a nyír pollenkoncentrációja. Becslések szerint legalább kétmillió allergiás ember van az országban, és számuk folyamatosan emelkedik -mondta Ladi Éva bőrgyógyász, allergológus főorvos.

Pollenhelyzet Magyarországon

A tájékoztatás szerint a hét első felében a platán és a tölgy pollenje várhatóan már többfelé közepes-magas, a bükké alacsony-közepes koncentrációban lesz jelen. A kőris, a fűz, a gyertyán, a komlógyertyán, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár helyenként magas is lehet. A juhar és a nyár virágpora már általában csak alacsony-közepes mennyiségben van jelen. Előfordulhat egy-egy szem az éger, a pázsitfűfélék, a sásfélék, valamint az ostorfa, az eperfafélék és a fenyőfélék pollenjéből is a levegőben.

nyirfa

A csütörtöki mérésekből az derül ki, hogy az ország nagy részén nyírpollenből van a legtöbb a levegőben, emellett nagy a zöld juhar és a kőris virágporának koncentrációja is. Ezenkívül jelen van még a nyár és a fűz virágpora, valamint a ciprus- és tiszafaféléké szintén közepes, helyenként magas koncentrációban - közölte Kajtor-Apatini Dóra, az Országos Közegészségügyi Intézet levegőhigiénés és aerobiológiai osztályának munkatársa.

Ezek az allergia okai, tünetei - kattintson tovább!

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony marad - áll a jelentésben.

A pollenallergia tünetei

  • szem, az orr viszketése
  • orrfolyás
  • orrdugulás
  • köhögés
  • torokkaparó érzés
Forrás: EgészségKalauz