Ezeket látta már?

A parlagfű allergia kezelése: ezek a módszerek segíthetnek

parlagfu_5

Megkezdődött a hazánkban leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása. A növény virágporának koncentrációja a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, az ország egyes részein már egyre többfelé érheti el a magas szintet.

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetősége van a tünetek kezelésére, ha a napokban allergiás tüneteket tapasztal.

Augusztustól október közepéig szórja a polleneket

A parlagfű allergia tüsszögést, orrdugulást, orrfolyást, orr- és szemviszketést, szemkönnyezést, viszkető érzést okozhat a torokban, ezek a legjellemzőbb panaszok. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

Miért kell kezeltetni a tüneteket?

A nem kezelt allergia szövődményeként újabb allergiák jelenhetnek meg, vagyis kezdetben még csak a parlagfű, idővel pedig egyre több növény panaszokat okozhat. Az allergiaszezon így kitolódik, akár hónapokon át is tarthatnak a tünetek. A kezeletlen allergia szövődményeként asztma is kialakulhat. A komoly szövődmények mellett az elhanyagolt allergia olyan mindennapi bosszúságokat, életminőség romlást is okozhat, mint a tünetek miatt zavart éjszakai pihenés, nappali fáradtság, romló koncentráció.

Az allergiavizsgálat

Ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteinket parlagfű allergia okozza, első lépésben jelentkezzünk kivizsgálásra. A konzultáció során az allergológus alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről: pontosan mit tapasztalunk, mikor jelentkeztek először, előfordul-e allergiás betegség a családban. Ezt követően allergia teszt elvégzésére kerül sor. A vizsgálat eredményét a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel és ez alapján, a parlagfű allergia ellen személyre szabott kezelési tervet állít össze.

A parlagfű allergia kezelése

Az allergiás tünetek ellen létezik tüneti kezelés, ez antihisztamin szedését és szteroid orrspray tartós használatát jelenti. Ha valaki frissen diagnosztizált beteg, allergiaszezonban csak erre a kezelésre van lehetősége. A következő évtől azonban már választhatja a tartós kezelést, az allergén immunterápiát is, ami nemcsak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában.

Ezt a típusú kezelést a parlagfű pollenszórása előtt minimum 2 hónappal korábban meg kell kezdeni, vagyis jövő április-májusban érdemes rá gondolni. Addig viszont kövessük a kezelőorvos által előírt kezelési tervet. Ahhoz ugyanis, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat, azokat megadott rendszerességgel és dózisban kell szedni egész pollenszezonban. Ha javulást észlelünk, ne hagyjuk abba a készítmények használatát anélkül, hogy orvosunkkal egyeztetnénk, mert a tüneteink ismét kiújulhatnak!

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához