Ezeket látta már?

Allergiavizsgálatra megy? Így készüljön rá!

Allergiavizsgálat előtt orvos tanács

Mit kell összeírni, mielőtt az orvossal találkozunk, mit mondjunk el feltétlen az allergiavizsgálaton az orvosnak? Válaszok a cikkben!

Hetek óta tüsszög, orrfolyás, könnyezés, szem- és orrviszketés kínozza? Ezek a szénanátha tünetei is lehetnek. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire számítson, ha allergológushoz fordul, mi történik az allergia kivizsgálása során.

Ezt fontos előre jelezni az allergiavizsgálaton

A szénanáthás tüneteket valamilyen allergén okozza, ez a tavaszi és nyári időszakban a leggyakrabban a virágpor, vagyis pollen. Allergia esetén a szervezetben ellenanyag termelődik az adott allergénnel szemben, ezt lehet a vérből kimutatni, vérvizsgálatot követően a laboratóriumban. Ahhoz, hogy pontos eredmény szülessen, feltétlenül jelezzük már az orvosi konzultáció előtt, ha esetleg valamilyen antihisztamin készítményt szedünk. Vérvizsgálat előtt ezeket ugyanis legalább három nappal korábban javasolt elhagyni, így lesz értékelhető az eredmény.

Erről írjunk listát mielőtt az orvossal találkozunk

Az allergiavizsgálat előtt, az első konzultáció során az orvos alaposan ki fog kérdezni a panaszainkról. A célzott, csak valóban szükséges vizsgálatok és a megfelelő kezelés érdekében igyekezzünk még otthon átgondolni, ha szükséges feljegyezni a következőket:

- mikor és az év melyik időszakában jelentkeztek először a tünetek, van-e eltérés a tünetek intenzitásában aszerint, hogy a szabadban vagy beltéren érezzük-e erősebbnek, milyen gyógyszereket szedünk, van-e allergiás a családban, illetve történt-e korábban valamilyen fül-orr-gégészeti beavatkozás?

Így születik meg az allergiavizsgálat diagnózisa

A beszélgetés és az allergiavizsgálat mellett fizikális vizsgálatokra is sor kerül. Ennek során azt ellenőrzi az orvos, hogy nincs-e például orrpolip az orrdugulás hátterében, de endoszkópos vizsgálat során az orrnyálkahártya állapotát is feltérképezheti.

Az allergológus ezt követően a beszélgetés során elhangzottakat, az allergia- és fizikális vizsgálat eredményével összevetve állapítja meg a diagnózist és felírja a számunkra megfelelő, személyre szabott kezelést. Ez lehet tüneti kezelés vagy allergén immunterápia is.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozta a mielőbbi kivizsgálás fontosságát. A kezeletlen allergia mellett ugyanis gyakran alakul ki újabb allergia, így idővel a szénanáthás tünetek már nemcsak heteken, hanem hónapokon át is tarthatnak. Szövődményként pedig asztma is jelentkezhet, erre utalnak az alsó légúti tünetek. Hogy ezt megelőzzük, ha szénanáthás tüneteink vannak, forduljunk mielőbb allergológushoz!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Bőrviszketés és kipirosodott arc - ezek a cukorbetegség tünetei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához