Ezeket látta már?

Elhanyagolt allergia: így vezethet tartós látásromláshoz

szem, szembetegség, magas vérnyomás

Egyes allergiás esetekben a tipikus tünetek mellé idegentest-érzés is társulhat, és az allergia annyira súlyossá válhat, hogy akár még látásromlást is eredményezhet.

Szemészeti tünetekkel jelentkező allergia esetén többnyire az enyhébb, szezonális reakciókat észleljük magunkon. Azonban előfordulhatnak olyan súlyosabb esetek is, amikor az allergia annyira felerősödik, hogy az azzal járó immunválasz akadályozhat bennünket a mindennapi tevékenységekben és akár még tartós látásromlást is előidézhet. Ez akkor fordul elő, amikor az allergia miatt a szemen kialakuló gyulladásos reakció a szaruhártyát is érinti. „Az allergiás tüneteket leggyakrabban pollenek okozzák, de rovarméreg, gombaspórák vagy az állatok szőréből felszabaduló kis apró fehérjék is előidézhetik – kezdi Dr. Barcsay-Veres Amarilla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa. „Ma már azonban molekuláris diagnosztika segítségével meg tudjuk határozni, hogy ha például nyírfa allergiás valaki, akkor a nyírfapollen mely része okozza a kellemetlen tüneteket. Az allergén ismeretében nem csak a tüneti kezelés indulhat meg, hanem az oki kezelés is, vagyis az immunterápia. Nem minden allergén esetében jár azonban ennyire előre a tudomány.”

Allergia vagy kóros szemszárazság?

A szemszárazság szintén az allergia egyik kísérő tünete. A szemünk folyamatos kiszáradása azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy allergiával küzdünk. A szemszárazság ugyanis népbetegségnek számít, gyerekektől idősekig minden korosztályt érint. Nem csupán az egyre hosszabb monitor előtt töltött idő következményeként alakul ki, a környezeti ártalmak is felelősek. „A szárazabb, feltöredezett szemfelszín sokkal inkább beengedi a polleneket a szembe. Ha pedig a szemfelszín sérült vagy száraz, akkor a bekerült pollen túlérzékenységi reakciót vált ki. Ha ez a kötőhártyára korlátozódik, az kevésbé jelent problémát, de ha a szaruhártyát, a szem átlátszó részét is érinti, akkor erek nőhetnek oda és fekély is kialakulhat, ez pedig egy komoly, tartós látásromlást okozhat” – mondja Dr. Barcsay-Veres Amarilla.

Kontaktlencse viselete allergia esetén

Az allergiaszezonban a kontaktlencsét-viselőknek még inkább ügyelniük kell a szemük megfelelő hidratáltságára. Száraz szem esetén ugyanis a lencse nehézkesebben mozog és akár kórokozók is megtelepedhetnek alatta. Allergiás szemészeti tünetek esetén ráadásul a kötőhártya megduzzadása pluszban akadályozhatja a lencse mozgását. Nagyon súlyos tünetek esetén tilos a kontaktlencse viselése, de enyhébb szemészeti reakciók esetén is érdemes napi lencsére vagy szemüvegre váltani. Ha az allergiásoknak veszélyeket is rejtő kontaktlencse viseléstől tartósan szeretnénk megszabadulni, akkor szóba jöhet lézeres szemműtét. Akkor érdemes korrigáltatni a fénytörési hibákat, ha van egy békés, allergia tünetektől mentes időszak, mert akkor lehet alkalmas a szemünk a beavatkozásra.

Olvasson tovább! A kezeletlen allergia fülgyulladást okozhat - így kerülheti el

A szemészeti tünetek kezelése

A szemfelszínünk folyamatos nedvesítésével tehetünk legtöbbet az allergiától szenvedő szemünkért. Enyhe tünetek esetén elég lehet a tartósítószermentes műkönny. Egyes műkönnyek vékony lipidréteggel vonják be a szemfelszínt, ami még inkább segít távoltartani az allergéneket. Súlyosabb reakció esetén antihisztamin-tartalmú, de orvosi utasításra esetleg szteroidos szemcsepp is javasolt. A súlyos allergiás esetek kezeléséhez mindenképp keressünk fel szakembert, és ne hagyatkozzunk csupán a recept nélkül kapható egyszerűbb szerekre vagy öngyógyításra. „Allergia esetén nem csupán a szemünk, de az idegrendszerünk is túlterhelt. Éppen ezért sok pihenéssel, relaxálással szintén sokat tehetünk a szemünk és magunk védelméért” – zárja Dr. Barcsay-Veres Amarilla.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így jelzi a szemhéj akár a belső cisztát is

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához