Ezeket látta már?

Epinefrin injekció: így juthat hozzá július 1-től ingyen

epinefrin

Magyarországon körülbelül 25 ezer gyereket érint az anafilaxia, de számos felnőttet is veszélyeztet a súlyos allergiás reakció.

Eddig 15-20 ezer forintba került az epinefrin injekció, amiből mindig kettőt kellett vásárolni, mostantól azonban ingyen jár azoknak, akiknek már volt anafilaxiás sokkja.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) július 1-től felvette a társadalombiztosítás által támogatott készítmények listájára azokat az adrenalininjekciókat, amelyek a súlyos allergiás rohamok esetén életet menthetnek.

De nemcsak azok juthatnak hozzá az epinefrinhez, akiknek már volt súlyos allergiás reakciója, hanem azok is, akiknél fent áll a kockázata - ők 70%-os állami támogatással juthatnak hozzá.

Továbbra is hangsúlyozandó: a kalcium nem ér semmit anafilaxiás sokk esetén, téves biztonság érzetet adhat. Ebben az esetben az epinefrin - más néven az adrenalin - a megoldás, amellyel időt nyerhet az, aki súlyos allergiás reakcióra hajlamos. Az injekció nem váltja ki az orvosi kezelést, utána azonnal orvoshoz kell menni!

Olvasson tovább! Epinefrin injekció: ha allergiás, az életét menthetni meg

Forrás: EgészségKalauz