Ezeket látta már?

Érdemes tudni róla: a pollenallergia és ételallergia kapcsolata

2015.04.08. Módosítva: 2016.04.07.

Amerikában több mint 45 millió ember szenved a szezonális allergiáktól. Egy allergia-szakértő szerint a pollen- és az ételallergia között szoros kapcsolat áll fenn. A nyírfapollenre allergiásokra jellemző, hogy almára, őszibarackra, sárgarépára, zellerre is allergiásak, tehát keresztallergiát mutatnak.

A fűfélékre kialakuló allergia pedig dinnyére, paradicsomra, narancsra reagáló allergiákkal társulhat. A legerőteljesebb, vadkender/parlagfű allergia a banán-, uborka- és kantalup-dinnye allergiát váltja ki.

Érdemes tudni róla: a pollenallergia és ételallergia kapcsolata

Az USA közép-nyugati államaiban a magas pollenszám főleg a nyírfa és tölgyfa pollenjeiből adódik. Ez rossz hír a sárgarépát, zellert és mandulát kedvelőknek. "Az egészséges, ha egy étel, élelmiszer tisztító hatású a szájüregben, de az igen kellemetlen, ha orrfolyással, torokviszketéssel és szájnyálkahártya-duzzanattal jár, ha bármit elfogyasztunk..." – említi Dr. Joseph Leija allergológus, a Gottlieb Allergy Count pollentérkép-szolgálat munkatársa.

Az emberek nagy része természetesen nem érintett ebben a problémában, de a keresztallergiások számára ez bizony nagy csapást jelent. Légzési nehézség, erős viszketés is kialakulhat, extrém esetben a beteget sürgősségi osztályra kell szállítani, azonnali ellátásra. Dr. Leija szerint az idei tél Chicago környékén hosszú volt, a fák, virágok később nyílnak. A napsütés és a tartós esők viszont felgyorsították a virágzást, és a pollenallergiások állapota emiatt romlik, sok a tünet.

Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de közvetlen környezetünkben néhány dolgot megoldhatunk, néhány allergizáló tényezőt kiiktathatunk. A szezonális allergia-gyógyszereket be kell venni, és érdemes jóelőre konzultálni az allergológussal, mielőtt megindul a tavaszi tünetek "előtörése". (A kezeletlen allergiásoknak pedig érdemes felkeresni a szakembert, háziorvosukon keresztül, a szerk.)

Dr. Leija néhány hasznos tanácsa:

Este mossunk hajat, így eltávolíthatók a hajzatból a pollenek.

Az orrlyukakat naponta enyhén sós oldattal érdemes tisztítani az ott megragadt pollenek eltávolítására.

A nap nagy részében tartsuk zárva az ablakokat a lakásban.

Légkondicionáló, és légtisztító eszközök használata is hasznos lehet.

Az utcai pollenszennyezésnek kitett cipőket, csomagokat lehetőleg hagyjuk minél kintebb (előszoba, veranda, terasz területen stb.).

A tavaszi nagytakarítás közben érdemes szájmaszkot alkalmazni, az is megszűri a polleneket.

Forrás: sciencedaily.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához