Ezeket látta már?

Ezek a téli allergia tünetei - könnyű összetéveszteni a megfázással!

nátha, megfázás, allergia

Mi az a téli allergia, mik a kiváltó okok, a tünetek, és mit tehetünk ellene?

Ahogy csökken a hőmérséklet úgy lélegezhetnek fel a pollenallergiások: a tél beköszöntével eltűnnek a levegőből az utolsó pollenszemek is. Azonban az allergiától ezzel sajnos nem mindenki szabadul meg.

Mi is az a téli allergia?

Az úgynevezett téli allergiák a szezonális allergiák egy fajtájaként az otthonunkban megtalálható, különböző allergének miatt okoznak sokszor igen kellemetlen tüneteket. Allergén anyagok télen is jelen vannak a levegőben, a hideg időben pedig több időt töltünk bent, kevesebb szellőztetéssel, így a tünetek is felerősödhetnek.

Sokszor a megfázásra hasonlítanak, de akár bőrkiütések formájában is megjelenhetnek a panaszok. Éppen ezért lehet fontos, hogy a lakások levegőjét télen légtisztító berendezés segítségével tartsuk egészségesebben. A Dyson mérnökei összegyűjtötték mire érdemes figyelni mindennek kapcsán.

Melyek a téli allergia legfőbb okai?

1. Poratka ürüléke: a télen előforduló allergiák közül a legjobban ismert talán a poratka allergia, melyet a házi poratka, mikroszkopikus élőlény ürüléke okoz. Mivel ez az élőlény a bőrről lehulló, elhalt hámsejtekkel táplálkozik, főként a matracban és az ágyneműben található meg, de más házban lévő textíliákban, mint például a kárpitozott bútorokban, de akár a szőnyegekben is előfordul.

2. A penészgomba is kiválthat télen allergiás tüneteket. A gombaspórák előszeretettel telepednek meg a nedves, sötét, nehezen hozzáférhető sarkokban, de spóráik az egész ház levegőjében szétterjednek. Ha lakásunkban nem fedezünk fel jól látható helyen penész foltot, akkor érdemes lehet tovább kutakodni: a tünetekért gyakran ugyanis a rejtett penész a felelős, mely a szekrények és ágyak mögött, a mosószekrény alatt, de akár a cserepes virágok földjében is megtelepedhet.

3. Allergiát okozhatnak az otthonunkban élő háziállatok is: a kutya, a macska, a hörcsög, tengerimalac, de akár a papagáj is. Sokan úgy gondolják, hogy csupán a háziállatok szőre, tolla okoz tüneteket, de valójában az állati szőrben, bőrben, nyálban és vizeletben található fehérjék okozzák az allergiás reakciót. A kiskedvencek bundájában ezen felül megtelepedhetnek a pollenek, penészspórák és más allergének is.

Mit tehetünk azért, hogy télen se kínozzon az allergia?

A különféle allergiás reakciók kedvezőtlen hatással vannak az életminőségre és általános jólétre, ezért tanácsos a tüneteket komolyan venni és szakemberrel konzultálni. Mi is sokat tehetünk azonban azért, hogy az allergiás reakciókat kiváltó allergéneket azonosítsuk és minimalizáljuk otthonunkban. A téli időszakban pedig kimondottan sokat számíthat lakásunk átgondolt és alapos takarítása, mely révén enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. A Dyson szakértői szerint számtalan egyszerű mód van arra, hogy csökkentsük az allergiás reakciót kiváltó tényezők számát a téli időszakban is:

1. Alapos porszívózás, de nem mindegy milyen technikával. A Dyson szakemberei szerint lehetőleg olyan zárt rendszerű porszívóval tegyük, mely nem engedi vissza a már felporszívózott részecskéket a lakás levegőjébe. Különösen fontos figyelmet fordítani a matracokra: a poratkák előszeretettel telepednek meg ugyanis itt. Ma már vannak olyan speciális porszívó fejek is, melyek nagyban megkönnyíthetik a dolgunkat: a kisállat szőr felszedésére, vagy éppen a matrac takarításra fejlesztették ki őket.

Olvasson tovább! Ezek a tüdőgyógyász tanácsai éjszakai köhögés ellen

2. Tegyünk a penész ellen is: rendszeresen ellenőrizzük az eldugott sarkokat, bútorok mögötti, alatti félreeső részeket, hogy megtelepedett-e ott a penészgomba. A Dyson szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ne csak fussunk az események után, hanem tegyünk a megelőzéséért is: a penészgombák a nedves, párás közeget részesítik előnyben, ezért fontos, hogy átgondolt szellőztetéssel és a benti páratartalom kontrollálásával olyan közeget teremtsünk, amely nem kedvez megtelepedésüknek.

3. Sokat javíthat az allergiások helyzetén egy HEPA és karbon szűrős légtisztító berendezés beszerzése is. Egyes készülékek nemcsak az allergének, mint a poratka ürülék vagy a penészgomba spórák kiszűrésére képesek, hanem a lakás levegőjének a páratartalmát is monitorozzák és a kívánatos értékek közt tartják, ezzel hozzájárulva például a penészedés megelőzéséhez is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához