Ezeket látta már?

Földimogyoró-allergia gyerekeknél: ezek a tünetek jellemzik

Földimogyoró-allergia ellen gyerek tünet kezelés

A földimogyoró-allergia az egyik leggyakrabban előforduló allergia a gyermekek körében.

Legtöbb embernél a földimogyoró-allergia gyermekkorban alakul ki, és az egész élet során fennáll, bár az esetek kb. 20%-ában felnőttkorra megszűnik a földimogyoró- allergia. Azoknál a gyermekeknél, akiknél földimogyoró fogyasztásakor anafilaxiás reakció (hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakció) is előfordult, nagyobb valószínűséggel marad meg az allergia felnőttkorra is.

A földimogyoró- allergia tünetei

A földimogyoró-allergia leggyakoribb tünete a csalánkiütés, mely jelentkezhet a száj környékére korlátozódva, vagy az egész testen szétszórva is. Egyéb gyakori tünetek többek között:

Nagyon ritkán anafilaxiás reakció is kialakulhat a gyermekekben. Az anafilaxia egy olyan életveszélyes reakció, amely nagyon hirtelen alakul ki, és nehézlégzéssel, nyelvduzzanattal, és potenciálisan ájuláshoz vezető vérnyomáseséssel jár.

Szerencsére életveszélyes allergiás reakció nagyon ritkán fordul elő földimogyoróra allergiás embereknél.

Diagnózis - bőrpróba, vérvétel

A földimogyoró-allergia diagnosztizálásához az orvos kérésére le kell írni a gyermeken észlelt tüneteket, és el kell végezni egy allergiás bőrpróbát. A földimogyoró-allergia diagnózisához szükség lehet vérvételre is, bár manapság ez a módszer egyre ritkábban használatos.

Fontos megemlíteni, hogy nem alakul ki allergiás reakció földimogyoró fogyasztásakor minden olyan embernél, akinél a bőrpróba vagy vérvétel földimogyoró-allergiát igazolt, emiatt a diagnózishoz szükség van a korábban észlelt tünetek megbeszélésére is.

Gyermekkori földimogyoró-allergia esetén későbbi életkorban egy próba segítségével megvizsgálható, fennáll-e még az allergia. A próba kis mennyiségű földimogyoró orvosi felügyelet alatt történő elfogyasztásából áll. Korábbi súlyos allergiás reakció esetén a próbát kórházban kell elvégezni, ahol rendelkezésre állnak a szükséges eszközök az esetlegesen kialakuló reakció kezelésére.

A földimogyoró-allergia kezelése

A földimogyoró-allergiát nem lehet meggyógyítani. Az egyetlen kezelési lehetőség, hogy a földimogyorót és a földimogyorót akár nyomokban is tartalmazó élelmiszerkészítmények fogyasztását kerülni kell. Minden élelmiszercímkét el kell olvasni, amiből megtudható, hogy tartalmaz-e az adott élelmiszer földimogyorót vagy annak nyomait.

A földimogyoró egy hüvelyes zöldség, és előfordulhat, hogy a földimogyoróra allergiás személy egyéb hüvelyesre, például szójababra, lencsére vagy borsóra is allergiás. Emellett földimogyoró nyomai jelen lehetnek diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, gesztenyét tartalmazó élelmiszerekben is, ezért ezek fogyasztása is kerülendő.

Javasolt, hogy mindig legyen EpiPen azoknál a gyermekeknél, akiknél korábban súlyos földimogyoró- allergiás reakció - különösen anafilaxia - jelentkezett földimogyoró fogyasztásakor. Az EpiPen egy öninjektálásra használatos fecskendő, melyet a beteg ad be magának az anafilaxiás tünetek jelentkezésekor, és amely adrenalint juttat a bőr alá. Az EpiPen használatát alaposan el kell magyarázni azoknak a gyermekeknek, akik alkalmasak annak használatára, emellett mindig kéznél kell lennie egy orvos által adott útmutatónak arra vonatkozóan, mit kell tenni anafilaxiás reakció kialakulása esetén.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Visszatérő nátha gyerekkorban? Ez a betegség is állhat a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

étel allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához