Ezeket látta már?

Mitől alakul ki az allergia?

Ha allergiás, látnia kell a Semmelweis Egyetem kisfilmjét!

allergia, viszketés

Csak az elmúlt 20 évben 50 százalékkal nőtt az allergiás gyerekek száma.

Az allergia egyre többeket érint, felnőtteket és gyerekeket egyaránt, az enyhe tünetektől kezdve az életveszélyes, anafilaxiás sokkot okozóig. Az allergia egy téves immunválasz, amikor az emberi szervezet olyan hétköznapi anyagok ellen indítja be a védekezési folyamatait, amelyek másoknál semmilyen reakciót nem váltanak ki. Kialakulásának pontos okát nem ismerjük, azonban a genetikai háttér mellett az immunrendszer állapota és a különböző környezeti tényezők is szerepet játszhatnak.

Világszerte mintegy 20.000 allergiát kiváltó anyagot, azaz allergént ismerünk, melyek évről évre egyre több embert érintenek. A gyerekek körében az elmúlt két évtizedben 50%-kal nőtt az allergiások száma. A parlagfűszezon előtt jelenleg a fűpollen, a pázsitfűfélék közepes-magas koncentrációja jelenti a legnagyobb terhelést.

Olvasson tovább! Epinefrin injekció: ha allergiás, az életét menthetni meg

Ezért a Semmelweis Egyetem összeállított egy informatív kisfilmet arról, hogy alakul ki az allergia, mi az, ami allergizálhat, és mit tehetünk, ha allergiások vagyunk.

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). Az allergia szakmai lektora dr. Mezei Györgyi PhD, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika allergológus, gyermektüdőgyógyász szakorvosa.

Forrás: SOTE
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához