Ezeket látta már?

Kontaktlencse és allergiaellenes szemcsepp egyben - forgalomba került

kontaktlencse, allergia, kötőhártyagyulladás, ketotifen

Technológiai innováció született és kapott zöld utat a forgalomba kerüléséhez.

Olyan kontaktlencsét alkottak, amely az anyagába allergiaellenes hatóanyagot zár, és azt 12 órán keresztül bocsájtja szabadon. Miközben a kontaktlencse a ketotifen-tartalmának köszönhetően védi a szemet az allergiás viszketéstől és szemvörösségtől, mindaközben az éleslátást is tökéletesen biztosítja.

Kontaktlencse és allergiaellenes szemgyógyszer: 2 az 1-ben

Sok ember rendkívül kényelmetlennek találja a kontaktlencse viselését akkor, amikor valamilyen allergén (pl. pollen, állatszőr) miatt viszket és vörös a szeme. USA-beli adatok szerint a kontaktlencsét viselők 40 %-a a szemet érintő allergiától is szenved. Ha őket kérdezik meg, akkor 80 %-uk azt mondja, hogy rendkívül frusztráló számukra az, hogy bizonyos helyzetekben nem tudnak kontaktlencsét viselni. Ilyen módon, emberek millió számára nyújthat gyógyírt és kényelmet az új, allergiaellenes hatóanyagú kontaktlencse – kalkulálnak a tervezők és a gyártó Johnson&Johnson.

Szemcsepp és kontaktlencse ötvözete

Az időben visszatekintve az látható, hogy a gyógyszeres kontaktlencse ötlete már 60 éve megszületett, azóta kiterjedt kutatások folytak ezen a területen. Az áttörést és a megoldást a speciális hordozó anyag megtalálása jelentette. Az Acuvue márkanevű lágy kontaktlencse anyag ideálisnak bizonyul ahhoz, hogy a ketotifent magába zárja, és annak a szemfelszínre való juttatását 12 órán keresztül biztosítsa. A vizsgálatok szerint a kontaktlencse behelyezését követő 3. perctől már érezhető az allergiás tünetek enyhülése.

Öt eset, amikor mindenképp szemészhez kell fordulni - olvass tovább!

A ketotifenes lágy kontaktlencse egyszer használatos, így naponta újat ajánlott belőle használni, és a gyártó cég azt javasolja, hogy az éjszakára ne maradjon a szemfelszínen.

A ketotifenes lágy kontaktlencsét tesztelő emberek 98 %-a irritációmentes alkalmazásról számolt be. Mindössze a vizsgálatokban résztvevők 2 %-a tájékoztatott arról, hogy a kontaktlencse behelyezésekor bizsergő, szúró érzést tapasztalt.

A kontaktlencsébe zárt ketotifen hatóanyag nem új. Magyarországon is forgalomban van ketotifent tartalmazó szemcsepp. A készítmény vényköteles, azt az orvosok a szezonális allergiás kötőhártyagyulladás kezelésére rendelhetik. A ketotifen használata enyhíti a szemet érintő allergiás panaszokat, így a szúró érzést, szemviszketést és a szemkivörösödést.

Magyarországon még nincs allergiaellenes kontaktlencse

Kanadában és Japánban már kapható a ketotifenes lágy kontaktlencse, és az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA is engedélyezte annak forgalomba hozatalát a tengerentúlon.

A ketotifenes kontaktlencse egyelőre hazánkban, csakúgy, mint a világ számos pontján még várat magára, de úgy tűnik, hogy a gyógyszeres kontaktlencsék már a közeljövő „zenéjét” és kényelmét jelentik.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.everydayhealth.com/vision/new-fda-approved-contact-lens-delivers-antihistamine-for-eye-allergy-relief/

Forrás: egeszsegkalauz.hu