Ezeket látta már?

Kontaktlencse betegségek: így előzhetjük meg

2017.05.30. Módosítva: 2017.05.30.
kontaktlencse

A kontaktlencse sokak életét megkönnyítheti, kényelmes és sok élethelyzetben praktikusabb is, mint a szemüveg. Azonban, ha nem tartunk be bizonyos szabályokat, a kontaktlencse tönkre is teheti a szemünket, és akár maradandó sérüléseket is okozhat.

A világon több tízmillió ember visel kontaktlencsét – van, aki minden nap, mások csak különleges alkalmakkor –, és egy 2015-ös amerikai felmérés szerint mindegyiküknek van legalább egy olyan rossz szokása, amely növeli a szemet érintő fertőzések rizikóját.

Fontos, hogy az előírások szerint használjuk a kontaktlencsét Fontos, hogy az előírások szerint használjuk a kontaktlencsét Forrás: EgészségKalauz

Sokan ráadásul nem is tudják, hogy amit tesznek, káros. Pedig, ha valaki nem megfelelően használja a kontaktlencsét, rendkívül súlyos, akár a látást is veszélyeztető fertőzéseknek teheti ki magát, és a szemet érő károsodások akár visszafordíthatatlanok is lehetnek.

A kontaktlencsén ugyanis megtapadhatnak bizonyos kórokozók, melyek enyhébb vagy súlyosabb gyulladásokat okozhatnak, de a kontaktlencse helytelen kezelése is sérülésekhez, súlyos szemszárazsághoz vagy egyéb szembetegségekhez is vezethet. Mit tehetünk, hogy ezeket az esetleges komplikációkat elkerüljük?

Oxigén, oxigén - a szemünknek is szüksége van rá

A legfontosabb természetesen a kontaktlencse használati utasításának a betartása, vagyis ne viseljük a kontaktlencsét hosszabb ideig, mint azt a gyártó javasolja. A kontaktlencse ugyanis közvetlenül a szaruhártyán helyezkedik el, és mivel a szaruhártyában nem találhatóak vérerek, a kontaktlencse részben "elzárhatja" a létfontosságú oxigént tőle (természetesen, a modern kontaktlencséknek magas az oxigénáteresztő-képessége), így, ha túlságosan sokáig viseljük a kontaktlencsét, a szaruhártya sérülhet.

Bár léteznek olyan lencsék, amelyekben aludni is lehet, sőt olyan kontaktlencse is van, melyet – a gyártók szerint – akár több hétig is viselhetünk folyamatosan, éjjel-nappal, de sokkal biztonságosabb, ha alváshoz kivesszük a kontaktlencsét. Így megelőzhetjük, a szemek túlzott kiszáradását, az irritációt, és az esetleges fertőzések rizikóját is csökkenthetjük.

A pollenek a szemet is irritálják

A kontaktlencse rendszeres cseréje különösen fontos például a tavaszi-nyári hónapokban, amikor több pollen van a levegőben. Ezek az apró allergének ugyanis megtapadhatnak a kontaktlencsén, és az arra érzékenyeknél súlyos kötőhártyagyulladást okozhatnak.

Rendkívül veszélyes lehet az is, ha nem a kifejezetten kontaktlencsék ápolására, illetve tárolására szánt oldatot használunk, hanem például csapvízzel próbáljuk megtisztítani a lencséket. A csapvíz nem steril, és olyan mikrobákat tartalmazhat, amelyek súlyos, nehezen gyógyuló fertőzéseket okozhatnak.

A kontaktlencse-ápoló folyadékot sose hagyjuk otthon

Szintén nagyon káros, ha a kontaktlencsét megnyaljuk vagy nyállal próbáljuk megtisztítani! Lehetőleg mindig legyen nálunk egy kis adag kontaktlencse-ápoló folyadék, és persze arról se feledkezzünk el, hogy a kontaktlencséhez mindig tiszta kézzel nyúljunk, ezért a lencse behelyezése vagy kivétele előtt mindig alaposan mossuk meg a kezünket. Így elkerülhetjük, hogy a kezünkről a lencsére, onnan pedig a szemünkbe jussanak a kórokozók.

A kontaktlencse kellő odafigyeléssel nemcsak a látást segíti. Olvasson tovább!

A sminket viselő hölgyeknek nemcsak a kozmetikai termékeket kell körültekintően megválasztani, de azt is, hogy mikor készítik el, illetve távolítják el a sminkjüket. A szemünket mindig a kontaktlencse behelyezése után fessük ki, viszont a lencsét a szemfesték lemosása előtt vegyük ki!

Járjunk el rendszeresen szemészeti ellenőrzésre, és ha bármilyen irritációt, viszketést, kipirosodást vagy váladékozást észlelünk, minél előbb forduljunk orvoshoz! Természetesen, ilyen esetekben soha ne viseljünk kontaktlencsét! Ha pedig valamilyen fertőzés miatt néhány napig, hétig nem viseltük a lencsét, gyógyulás után inkább vegyünk elő egy új kontaktlencsét, a régit pedig dobjuk ki, így ugyanis megelőzhetjük a visszafertőződést.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához