Ezeket látta már?

Korábban kezdődhet idén a pollenszezon!

allergia, pollenszezon, immunterápia, pollenek

Az utóbbi években enyhék a telek, így jellemző, hogy már egyre korábban, így akár januárban is megjelennek a pollenek.

Az elmúlt napokban az égerfa, mogyorófa, tiszafa és ciprusfélékre allergiásoknál már jelentkezhettek a tünetek. Az allergiaszezon tehát elkezdődött, ezért arra kértük dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát, hogy mondja el, milyen kezelési lehetőségek léteznek.

A lehűlés hatására ugyan most éppen mérséklődött a pollenterhelés, ám az újabb felmelegedés felerősíti a virágzó fák pollenszórását és vele együtt az allergiás tüneteket is.

Már most gondolni kell a kezelésre!

Aki a most virágzó fák pollenjére allergiás, tüneti kezelést tud igénybe venni – magyarázza dr. Moric Krisztina. Antihisztamin tartalmú készítményekkel és szteroid orrspray segítségével enyhítheti allergiás tüneteit. Igazán hatékony kezelést több készítmény kombinációjával lehet elérni, ezért érdemes allergológushoz fordulni, aki a főbb tüneteink szerint fogja a legmegfelelőbbet javasolni.

Tartós megoldás is létezik a tünetek ellen

A tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás is az allergia ellen. Az allergén immunterápia segítségével el tudjuk érni, hogy a betegnek ne kelljen tüneti szereket szednie és ezek nélkül is jól érezze magát az adott pollenszezonban. A kezelés során lényegében áthangoljuk a beteg túlműködő, a polleneket is a szervezetre veszélyes anyagként kezelő és ellenük védekező immunrendszerét. A kezelés során megtanítjuk az allergiás beteg immunrendszerének, hogy ne reagáljon ezekre az allergénekre.

Penészes a fala? Ezt próbálja ki - olvasson tovább!

Az allergén immunterápia teljes időtartama 3-5 év, de a kezelés hatása már az első évben érezhető. A betegek beszámolói alapján csak a pollenterhelés csúcsidőszakában, 1-2 hétig van szükség tüneti készítmények kiegészítő használatára. A terápia alatt évről évre további javulás várható, végeztével pedig a tüneti készítmények akár teljes egészében el is hagyhatók.

A pázsitfű és parlagfű allergiások idén még kezdhetik!

A tüneti kezeléssel szemben az allergén immunterápiát nem akkor kell kezdeni, amikor az allergén pollenek megjelennek a levegőben, hanem minimum 2 hónappal korábban. Aki tehát a jelenleg tüneteket okozó pollenekre allergiás, már csak jövőre kezdheti meg a kezelést. Aki viszont például a májusban virágzó pázsitfüvekre allergiás, február elején még van lehetősége a tartós kezelés megkezdésére. A leggyakoribb allergén növény, a parlagfű esetében pedig legkésőbb májusban lehet elkezdeni az allergén immunterápiát.

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához