Ezeket látta már?

Mikor érdemes allergiatesztet végeztetnie?

allergiateszt, bőrpróba, Prick-teszt, bőrteszt, ételallergia, pollenallergia

Mikor van szükség a Prick-tesztre? A Prick-teszt más néven bőrpróba - alkalmazása akkor szükséges, ha légúti- vagy ételallergia gyanúja merül fel.

Kellemetlen tüneteink vannak: tüsszögünk, folyik az orrunk, bizonyos ételek után rosszul érezzük magunkat, kiütéseket kapunk - sok esetben azonban nem tudjuk kideríteni, mi a tünetek oka. Ebben nagy segítségünkre lehet a bőrpróba, azaz a Prick-teszt, amely kifejezetten a légúti allergia - így a pollen, az állati szőr, a poratka, a penészgomba okozta problémák felderítésére, valamint az ételallergia kiderítésére szolgál.

A tesztet kétféle módon végezhetik, az alkaron vagy a hát bőrén

A perkután vagy prick teszt során az alkarra allergén kivonatokat visznek fel, egy-egy cseppenként, és a bőrt kicsit megkarcolva segítik elő, hogy az allergén valóban mélyebbre jusson a bőrbe. A teszt nem jár fájdalommal. Húsz perc elég hozzá, hogy a reakció megjelenjen, ha valóban az adott dolog hatására alakul ki nálunk allergia.

Ha a karcolás helyén duzzanat keletkezik - három milliméteres, vagy annál nagyobb -, akkor bizonyosságot kaptunk az allergiáról, a teszt pozitív. A bőrpír a reakció súlyosságára is utal. Amennyiben szétágazó nyúlványai is lesznek a bőrpírnek, akkor azzal az allergénnel szemben kifejezetten érzékenyek vagyunk.

Bőrpír az arcon: autoimmun betegségre is utalhat - olvasson tovább!

Az intrakután eljárás során a csepp allergén-kivonatot a bőr felső rétegébe fecskendezik, és kis duzzanat keletkezik. Ez a módszer a kevésbé jelentős allergének kimutatásával könnyen adhat álpozitív eredményt, és kisebb mértékű a pozitív eredmények tünetekkel való egyezése is, ezért ennek a tesztfajtának az alkalmazása az étel-allergia esetén már nemigen szokás.

A Prick-tesztet alkalmazzák asztma, a méh- és darázscsípés kíváltotta anafilaxia esetében valamint rinitiszek esetén is. Hatékonyabb, mint a vérből végzett allergológiai tesztek. A Prick-teszt alátámasztja a klinikai diagnózist, és biztonságosabb, mint az intrakután eljárás, de mindkét teszt olcsó és egyszerű. A bőrpróba után kaphatunk megfelelő tanácsokat arra nézve, hogyan kerüljük el a számunkra ártalmas allergént, hogyan minimalizáljuk a vele való kontaktust.

Mikor ne végeztessük ezt el?

A Prick-tesztet 2-3 éves kortól lehet alkalmazni, az ennél kisebb gyereknél a bőrnek nincs meg a megfelelő válaszkészsége, de a kicsik nem tűrik elég jól a teszt elvégzését sem. A Prick-teszt nem végezhető akkor, ha a tesztelendő alany terhes, ekcémája van, a bőre kiütéses.

Azokon sem szabad végezni, akik a tesztet megelőző 5 napban alkalmaztak a bőrükön szteroidos krémet, vagy antihisztamin tartalmú gyógyszert szedtek. Ezeknek szedését abba kell hagyni 5 nappal a teszt előtt! A tesztet az antidepresszánsok szedése is befolyásolhatja, ezért jobb, ha a bőrpróba elvégzése előtt felfüggesztjük a szedésüket.

Fontos tudni, hogy az étel-allergia esetén a pozitív bőrpróba csak sugallhatja, hogy egy bizonyos étel az oka a tünetek jelentkezésének, de nem használható a bőrteszt arra, hogy kizárólag annak alapján állítsák fel az élelmiszer-allergia diagnózisát.

A bőrteszt eredménye meg kell hogy egyezzen a tünetekkel, amelyeket a szervezet produkál egy étel elfogyasztása után, de azzal a teszttel is, amelyet dupla vak-provokációnak hívnak: ilyenkor nemcsak a beteg, de még a tesztet végző személyzet sem tudja, melyik élelmiszerek tartalmazzák az allergént s melyek azok, amelyek csak placebók. Így ugyanis még a pszichológiai befolyás sincs jelen a tesztelés során.

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához