Ezeket látta már?

Éttermek - és ételallergiások

Az ételallergiások aggódnak az éttermekben... Az amerikai Ételallergia és Anaflaxia Hálózat (FAAN) felmérése szerint az Egyesült Államokban nem kevesebb, mint 12 millió embernek van valamilyen ételallergiája. A legtöbb esetben a tej, a tojás, a mogyoró, a dió, a kagyló, a szója és a búza vált ki erőteljes allergiás reakciókat.

Míg otthoni környezetben egy kis odafigyeléssel biztosak lehetünk benne, hogy nem kerülnek az asztalunkra allergiás reakciókat kiváltó ételek, addig az éttermekben meglehetősen nagy a kockázata, hogy allergén összetevőt tartalmazó ételt szolgálnak fel, még akkor is, ha előre szólunk a személyzetnek az allergiánkról.

Éttermek - és ételallergiások

Egy étteremvezetők, pincérek és szakácsok körében végzett új felmérésből az derült ki, hogy az éttermi dolgozók mindössze egyharmada vett részt valaha speciális ételallergiákról szóló képzésen. Ennek ellenére a megkérdezettek 81%-a gondolta úgy, hogy nem okozna neki problémát biztonságos ételt felszolgálnia az ételallergiás vendégeknek.

A kutatók felmérése szerint az éttermi dolgozók 38%-a tévesen azt képzelte, hogy egy pohár vízzel fel lehet oldani a szervezetben az allergén anyagot, és így enyhíteni lehet a heves allergiás reakciókat, illetve a megkérdezettek 23%-a úgy gondolta, hogy egy kis mennyiségű allergén még biztonságos lehet.

Az éttermi alkalmazottak 8%-a nem tudta, hogy az ételallergia akár halált is okozhat, 16%-uk azt gondolta, hogy a főzés következtében eltűnnek az élelmiszerből az allergiát kiváltó anyagok, illetve 21%-uk úgy vélte, hogy az allergén anyagokat egyszerűen el lehet távolítani az elkészült ételből, és az máris biztonságos lesz.

Az Egyesült Királyságban végzett felmérés eredményei sok tekintetben nagyon hasonlítottak egy Amerikában végzett korábbi kutatás eredményeihez, mondta Christopher Weiss, az Ételallergia és Anaflaxia Hálózat alelnöke.

A tanulmány eredményeit a Clinical and Experimental Allergy című folyóiratban publikálták.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához