Ezeket látta már?

Parlagfű szezon: ezt javasolja az allergológus a gyógyszeres kezelés mellé

pollen, allergia, parlagfű, szénanátha

A parlagfű pollenkoncentrációja már több helyen elérheti a tüneteket okozó szintet. Felkészült parlagfű allergiásként már az allergológus által összeállított kezeléssel, a szükséges gyógyszerek birtokában várjuk az elkövetkező időszakot.

A kezelés hatékonyságát néhány otthoni praktika segítségével is növelhetjük. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan csökkentjük az allergének számát a környezetünkben.

Ne ezzel induljon a reggel

A parlagfű pollenkoncentráció reggel 5 és 10 között a legmagasabb, ezért parlagfű allergiásoknak nem javasolt reggeli ébredés után a szellőztetés. Helyette inkább késő este, lefekvés előtt frissítsék fel a lakás levegőjét, vagy eső után, a pollenkoncentráció ezekben az időszakokban a legalacsonyabb.

Hagyjuk az előszobában a polleneket

A cipőnk mellett a napközben viselt ruházaton is megtapadnak a pollenek, ezért célszerű parlagfűszezonban már az előszobában megszabadulni a ruháinktól. Praktikus megoldás, ha hazaérkezés után egyből kényelmes otthoni öltözékre váltunk.

Erre ügyeljünk a házi kedvenceinknél

Ha háziállatainknak a lakásba is bejárásuk van, séta után ügyeljünk a tappancsaik, szőrük tisztítására! Csakúgy, mint a cipőnk talpán, ott is rengeteg pollen tapadhat meg, amit, ha nem távolítunk el – lehetőleg a lakásba belépés előtt – az egész házban széthordhatják, amitől a tüneteink erősödnek.

Ezért mossunk esténként hajat

A pollenek jelenlétére tetőtől talpig ügyelni kell, így hajkoronánk sem lehet kivétel. Férfiaknál a bajuszra és a szakállra is figyelni kell. Ezeket célszerű már hazaérkezés után tisztítani, a kezek mellett az arcot és az arcszőrzetet is lemosni. A hajmosást az esti fürdés során ne hagyjuk ki, mert ellenkező esetben egész éjjel a párnánkra tapadt pollenek fokozhatják az allergiás tüneteinket.

Cseréljük gyakrabban az ágyneműt!

Akár a szellőztetés során, akár a háziállatokról, a ruhánkról vagy a hajunkról is kerülhet pollen az ágyneműre. Ez még a leggondosabb odafigyelés mellett is megesik, ezért pollenszezonban mindenképp fontos hetente cserélni az ágyneműt azért, hogy az éjszakai pihenést az orrdugulás, köhögés, tüsszögés ne zavarja.

Szabadtéri programok tervezése

Száraz, meleg időben magasabb a pollenkoncentráció, ezért a szabadtéri program vagy kerti parti szervezésénél az időjárás előrejelzés és az aktuális pollenhelyzet követését se hagyjuk figyelmen kívül.

Így szárítsa a ruháit

Habár a nyári melegben kézenfekvő a frissen mosott ruhákat az erkélyen vagy a teraszon teregetni, ám a parlagfű allergiásoknak ez mégsem javasolt. A nedves ruhákon nagy mennyiségű pollen képes megtapadni, amit aztán beviszünk a lakásba, majd a ruhákon, amit viselünk egész nap erősebb tünetekre számíthatunk. Érdemes ezért a lakásban, vagy amit lehet szárítógépben szárítani.

Az sem mindegy, mit eszünk

Parlagfű allergiásoknál előfordulhat keresztallergia. Ilyen esetben bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben viszkető, égő érzést okozhat. Ha ilyet tapasztalunk javasolt mellőzni az adott ételt. Ha azonban nem okoznak panaszt, akkor nyugodtan lehet fogyasztani. Parlagfű allergiásoknak az óvatosság főként a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka kapcsán indokolt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához