Ezeket látta már?

Ha nem alszik jól, pénzkidobás a melatonin

alvászavar, inzulinrezisztencia, IR, vércukor

Egy friss tanulmány szerint nincs értelme melatonin tartalmú étrend-kiegészítőt szedni alvászavarra.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt egy új tanulmányról, ami szerint a melatonin nem sokat ér, ha alvászavarral küzdünk:

"Új, nagy tudományos elemzés az altatószerekről: a meglehetősen népszerű melatonin felesleges pénzkidobás

A meta-analízis (154 jó minőségű klinikai vizsgálat eredményeinek elemzése előre lefektetettt elvek szerint)a Lancet című angol orvosi szaklap július 16-i számában jelent meg. Összességében az eszopiklon és a lemborexant hatásprofilja kedvező volt, de az eszopiklon jelentős mellékhatásokat okozhat, míg a lemborexantra vonatkozó biztonságossági adatok nem voltak meggyőzőek.

A doxepint, a szeltorexant és a zaleplont jól tolerálják a paciensek, de a hatékonyságra és más fontos eredményekre vonatkozó adatok szűkösek voltak, és nem teszik lehetővé határozott következtetések levonását.

Számos engedélyezett gyógyszer (beleértve a benzodiazepineket, a daridorexant, a szuvorexant és a trazodont) hatékony lehet az álmatlanság akut kezelésében, de rossz tolerálhatósággal járnak együtt, vagy nem állnak rendelkezésre információk a hosszú távú hatásokról. Ezzel szemben a melatoninnak érdemi terápiás értéke nem mutatkozott."

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Hivatkozás: Franco De Crescenzo, Gian Loreto D’Alò, Edoardo G Ostinelli et el.: Comparative effects of pharmacological interventions for the acute and long-term management of insomnia disorder in adults: a systematic review and network meta-analysis. Lancet 2022; 400: 170–84

https://www.thelancet.com/.../PIIS0140-6736(22.../fulltext

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport