Ezeket látta már?

Akinek kutyusa, cicája van, rosszabbul alszik? A kutatók elmondják

alvás, kutya, macska, alvászavar

Egy kutatás azt vizsgálta van-e valamilyen kapcsolat az alvászavarok valamint a kutya-és macskatartás között. Izgalmas eredmények!

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában egy érdekes tanulmányra hívta fel a figyelmet.

"A kisállattartás, valamint az alvásminőség és az alvászavarok közötti összefüggésről szóló korábbi tanulmányok eltérő eredményeket hoztak. A kisállattartás előnyös lehet a tulajdonos alvásminősége szempontjából, mert a háziállatok szociális támogatást, biztonságérzetet és társasági érzést nyújtanak, ami a szorongás, a stressz és a depresszió javulását eredményezheti.

Másfelől viszont a háziállatok megzavarhatják gazdáik alvását. Ezért egy új vizsgálatnak, amit a Human-Animal Interactions szaklapban közöltek, az volt a célja, hogy megállapítsa, van-e összefüggés a kutya- és macskatartás, valamint az alvásminőség és az alvászavarok között a 2005–2006-ban végzett Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati Felmérés (NHANES) adatai alapján." - olvasható a bejegyzésben.

A posztból kiderült, hogy a kutatók modelleket készítettek az állattartás és az alvásminőség közötti összefüggések felmérésére, amelyek a következőket tartalmazták: horkolás, alvászavarok, elalvási nehézségek, éjszakai ébredés, túl korai ébredés, nyugtalanság, álmosság, kevés alvás érzete, altatók szükségessége, lábmozgások és görcsök, 15 percnél hosszabb elalvási idő, és átlagosan 6 óránál kevesebb alvás.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyatartás nagyobb eséllyel társult alvászavarokhoz. A macskatartás nagyobb eséllyel járt éjszakai lábmozgásokkal.

Bár az állattartás ok-okozati kapcsolatát az alvásminőséggel és az alvászavarokkal nem sikerült megállapítani, ennek a tanulmánynak az eredményei összhangban vannak azokkal a korábbiakkal, amelyek szerint az állattartás negatív hatással van az alvásminőségre.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Inszomnia: kutatók szerint így függ össze az alváshiány a stroke-kal

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához