Ezeket látta már?

Áttörés a májtranszplantációban: megtriplázták a szerv tárolási idejét!

májtranszpalntáció

Egy új módszerrel jelentős mértékben meghosszabbítható az emberi máj tárolási ideje, így az orvosoknak több idő áll a rendelkezésére a transzplantációra.

A májtranszplantáció nagyon bonyolult műtéti eljárás, melyet nehezít az is, hogy a májat eddig viszonylag rövid ideig lehetett tárolni, úgy, hogy az beültetésre alkalmas maradjon.

Nehéz megfelelő beteget találni

A donormájat nagyjából 4 fokosra hűtik, a fagyás ugyanis visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat a sejtekben, és így 9 órája van a szakembereknek, hogy a sikeres transzplantációt elvégezzék. Ez idő alatt kell megtalálni a beültetésre alkalmas beteget, és gyakran nagyobb távolságra kell szállítani a májat.

„Az életképes szerv szállítása, a megfelelő beteg megtalálása sokszor a legnehézkesebb része a transzplantációnak” - mondta Selia Selimovic, Ph. D., egy amerikai szakmai szervezet, a National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering (NIBIB) egyik vezetője. „Az új kutatási eredmények az orvosoknak és a betegeknek is több időt adnak, ez pedig idővel több ezer májátültetésre váró ember életét változtathatja meg.”

Ezek a májbetegségek korai jelei

A szuperhűtés meghosszabbítja a tárolási időt

Korábban már kifejlesztettek egy olyan módszert, melyben állati májszövetet sikerült fagyasztani anélkül, hogy a sejtek károsodtak volna. Ez speciális összetevők hozzáadásával érték el: a PEG-35kD a sejtek fagypontját befolyásolja, a 3-OMG pedig védi a sejteket a károsodástól. A szuperhűtésnek nevezett eljárással képesek voltak meghosszabbítani azt az időt, míg a májszövet életképes maradt. Az első, emberi májszövettel végzett kísérletek azonban sikertelennek bizonyultak, a patkány- és az embermáj közötti méretkülönbségek miatt.

Most azonban egy új módszernek köszönhetően az emberi májszövetet is szuperhűtésnek vethették alá, így annak életképessége 27 órára nőtt. „Az emberi máj méretei miatt sokkal nagyobb volt annak a rizikója, hogy jégkristályok képződjenek benne, ez pedig ellehetetlenítette a transzplantációt” - magyarázta dr. Reinier de Vries, a most megjelent tanulmány egyik vezető szerzője. „Most azonban megtaláltuk azokat a lépéseket, mellyel megelőzhető a jégkristályképződés.”

Bár az, hogy az új eljárással lehűtött májat beültessenek, még várat magára, a szakemberek szerint a szuperhűtés nem befolyásolja negatívan a szerv működését. A jövőben pedig szeretnék kiterjeszteni az eljárás alkalmazását más szervekre is, így jelentősen megnőhet a sikeres transzplantációk száma. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához