Ezeket látta már?

Reuma és szívbetegség: kiderült, mennyire veszélyes a kettő együtt!

reuma szívbetegség oka jele szívinfarktus tünete

Ha autoimmun reumával küzd, sokkal nagyobb odafigyelést igényel a betegség.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy a reumatológiai autoimmun betegségek esetében súlyosabb következményei lehetnek a szívinfarktusnak:

"Egy új tanulmány szerint a szívinfarktus esetén a reumatológiai autoimmun betegségben szenvedőknél nagyobb a halálozás, a szívelégtelenség, az újbóli infarktus kockázata, mint azoknál, akik nem szenvednek ilyen betegségben.

A vizsgálatba 1.654.862 beteget vontak be, akiknél 3,6% volt a reumás autoimmun betegségek előfordulási gyakorisága. Leggyakoribb a reumás ízületi gyulladás, majd a szisztémás lupus eritemazózusz volt.

Az érintett reumatológiai betegek fiatalabbak és nagyobb valószínűséggel nők voltak, továbbá nagyobb valószínűséggel jelentkeztek ST-elevációval nem járó szívinfarktussal.

A reumatológiai betegeknél kisebb valószínűséggel végeztek koszorúér-angiográfiát, perkután koszorúér beavatkozást vagy koszorúér bypass graft műtétet.

A 24 hónapos középidőtartamú követés után a reumatológiai betegeknél az ilyen betegségekben nem szenvedőkhöz képest a halálozás kockázata (korrigált kockázati arány [HR]) 1,15, a szívelégtelenségé 1,12, az újabb szívinfarktusé 1,08 volt."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 figyelmeztető tünet, amellyel azonnal kardiológushoz kell fordulni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

reuma

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport