Ezeket látta már?

Beleváshat a fogunk a fehérborba

Betegségek
2009. november 04. 09:35
Módosítva: 2016. február 18. 16:33

A fehérbor megtámadja a fogzománcot, de a borozás után az erélyes fogmosás a helyzetet tovább ronthatja. A rizling kedvelői számára elszomorító vizsgálati eredmény a Nutritional Research című táplálkozástudományi szakfolyóiratban jelent meg.

Mainz városában a Johannes Gutenberg Egyetem felnőtt emberek kihúzott fogait különböző borokban fürdették 24 órán át, majd mikroszkóppal tanulmányozták azok felszínét, hogy a zománcréteg milyen módon és mértékben változott.

A kutatók figyeltek arra is, hogy senki ne vádolhassa őket bármilyen nemzeti részrehajlással. Nyolc különböző bort használtak a kísérlet során. A fogakra öntöttek német, francia, olasz és spanyol bort, fehéret és vöröset egyaránt.

A mikroszkópos vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy a fehér pinot grigio vagy chardonnay sokkal jobban megviseli a fogak épségét megtartó zománcréteget, mint például a vörös szőlőből érlelt merlot vagy claret. A fogászok szerint ez azt jelenti, hogy a fehérborok rendszeres fogyasztása következtében a fogak lényegesen érzékenyebbé válnak a hidegre vagy melegre.

A bor érettsége, származási helye vagy maga az alkoholtartalom a kedvezőtlen hatást nem befolyásolta. A zamatos folyadék savtartalma a bűnös. A mérések azt bizonyították, hogy egy napig áztatva a fogakat fehér borban, a zománcban lévő kalcium és foszfor károsodik, nem csupán a felszínen, hanem 60 mikrométer mélységben is.

A fogak szempontjából legveszélyesebb bornak a rizlinget találták, míg a vörösborok közül fogkíméletben a pinot noir járt az élen. Az a fölismerés még tovább bonyolítja a helyzetet, hogy borozás után az erélyes fogmosás egyáltalán nem szerencsés lépés. A fogkefe okozta mechanikus terhelés csak fokozza a bor károsító hatását.

Szerencsére van segítség. Ha valaki továbbra is a fehér bort szereti és ragaszkodik hozzá, az iszogatás közben időnként rágcsáljon néhány falat sajtot. A sajtok gazdag kalciumtartalma ellensúlyozza a borban lévő savak fogzománcot károsító tulajdonságát. A fogorvosok fölhívják a figyelmet arra, hogy a borkóstolás tudósai borozgatás idején egyébként is ajánlják sajtfogyasztást.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: MTI
# egészség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés