Ezeket látta már?

Bőrsérülések és néhány jellemzőjük

2014.08.19. Módosítva: 2015.11.04.

A bőrt érintő sérülések sebek többféle típusúak lehetnek. Nyílt sebek esetén a bőr megreped, komolyabban sérül, a seb vérzik, fertőződhet. Zárt sebek esetén inkább a mélybe hatoló szöveti károsodás a veszélyes. A bőr sérülések főbb típusai az alábbiak, megjelenésükben, és a sérülés forrásában, eredetében különböznek.

Metszett, vágott seb

Bőrsérülések és néhány jellemzőjük

Valamely éles tárgy (kés, olló, törött üveg stb.) okozta sérülés, a seb széle általában egyenes, sima, "tiszta".

Repedés, laceráció

A bőr szakadásos, repedéses jellegű sérülése, legtöbbször valamilyen kisebb ütés, ütődés (esés) okozza. A sérülés az előbbivel ellentétben nem egyenes, hanem rovátkolt, csipkézett, szabálytan szélű.

Horzsolás, abrázió

A horzsolás esetén a bőr külső felülete valamely tárggyal érintkezve a szó szoros értelmében súrlódik, így lehorzsolódik, a felülete "elkaparttá" válik. A horzsolás kisebb hámsérülés, általában a bőr külső rétegeit érinti. Létezik mélybe terjedő horzsolt seb, ez már heggel gyógyul. A horzsolásos sérülésnek főként a bőr vékonyabb területei kitettek, mint pl. a könyök, vagy a térd bőre.

Zúzódás, kontúzió

Zárt típusú sérülés, seb, ez esetben a bőrfelületen nincsen repedés. Tompa, erősebb trauma okozza, a mélyben szöveti sérülés észlelhető. Ha a bőr alatti erek is megsérülnek, jellemző vérömleny is keletkezhet.

Szúrt sebek

Egyértelműen, hegyes tárgy okozta bőrsérülés. A seb általában kicsiny, vérzése is csekély. A sérülés könnyen zárul, de a fertőzés veszélye fennáll (pl. tetanusz). Jellemző módon okozhatja szög általi szúrás, vagy állati harapás.

Felfekvés

Krónikus, hosszan tartó fekvéssel járó, tartós nyomás hatására kialakuló, körülírt szövetelhalás. Általában idős betegeket érint. Súlyosabb betegségek mellett alakul ki főleg a keresztcsont, esetleg a sarok feletti bőrben. Javulása igen nehézkes.

Lőtt seb

A sérülés bemenete éles, kimenetét meg kell keresni/találni. Nem elsősorban a bőrre nézve veszélyes, igen nagy a belső szervek sérülésének és a vérzésnek a veszélye. Gyakorlatilag az életet veszélyeztetheti.

Forrás: Sajtóközlemény