Ezeket látta már?

Égő, piros arc - a megváltozott bőrszín komoly betegség jele is lehet

melegségérzés, arcpír, rosacea, Cushing, mellékvesekéreg, kipirosodott arc, ég az arc,

Néha figyelembe sem vesszük, hogy betegségek is állhatnak a bőrszínváltozás hátterében.

Olykor egy bók is elég ahhoz, hogy elpirulunk, de a tartós pirosságnak ennél bonyolultabb okai is lehetnek. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza a leggyakoribb okokat vette számba és a bőrgyógyászati kezelés lehetőségeit ismertette.

Mi minden miatt pirosodhat ki az arc?

Az arc kipirosodásának közvetlen oka, hogy a bőr alatti apró vérerek kitágulnak és megtelnek vérrel, ami kívülről rózsaszínnek vagy pirosnak látszik. Az arcon azért olyan feltűnő ez a jelenség, mert ott a vékony bőrhöz nagyon közel futnak az erek. A bőrszínváltozás mellett a kipirosodás melegségérzéssel is járhat. Bár az esetek többségében ártalmatlan okok állnak a háttérben, ha a kipirulás túl gyakran fordul elő, vagy nem múlik el teljesen, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Íme, a leggyakoribb okok:

Kipirult arc

Ha idegesek vagyunk vagy zavarban érezzük magunkat egy helyzetben, a testünk olyan hormonokat termel, mint az adrenalin, amelyek átmenetileg kitágítják az ereket, tehát a bőr kipirosodik. Akiket zavar az elpirulásuk, gyakran emiatt szoronganak tovább, ami viszont fenntartja vagy fokozza a pirulást.

Meleg okozta arcpír

Amikor a szervezet túl meleget érzékel – legyen ennek oka a külső hőmérséklet vagy intenzív fizikai munka -, kísérletet tesz arra, hogy lehűtse magát. Ezért kitágítja az ereket, ami pirosságot eredményez. Ilyenkor érdemes mélyeket lélegezni és vizet inni. Ha azonban a pirosság mellett kimerültség, nehézlégzés, zavartság is jelentkezik, akkor segítséget kell kérni, mert hőguta vagy szívbetegség is okozhat ilyen tüneteket.

Alkohol

Az alkohol felviszi a vérnyomást, ami tágulásra készteti az ereket – innen is eredhet a pirosság. Rendszeres alkoholfogyasztás esetén a pirosság tartóssá is válhat.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is lehet a kipirulás, ilyenek főként

 • egyes antibiotikumok,
 • nitrátok,
 • hormonrendszerre ható gyógyszerek,
 • vízhajtók,
 • fájdalomcsillapítók.

Ha mellékhatásként jelentkezik a pirosság, ezt érdemes a kezelőorvossal megbeszélni, az esetleges változtatás miatt.

Menopauza, klimax

A klimaxot megélő emberek komoly hormonváltozásokon mennek keresztül, amelyek a véráramlást is érintik. Ennek eredménye lehet az ún. hőhullám, amely egy hirtelen, intenzív melegségérzés, ami az egész testet érinti, így az arc is kipirulhat, verejtékezhet. A menopauzával esetlegesen együtt járó kellemetlen jelenségekről nőgyógyásszal érdemes egyeztetni.

Hormonális rendellenességek, betegségek

Az endokrin betegségek hatására megváltozik a hormonális státusz, és egyes esetekben azon hormonok termelődése fokozódik, amelyek növelik a vérnyomást. Ennek következtében aztán tünetként jelentkezhet a pirosság. Ilyen betegség lehet például a Cushing szindróma, a karcinoid szindróma és a pajzsmirigy daganat is.

Cushing-szindróma

A Cushing-szindrómára a mellékvesekéreg túlműködése jellemző, ami miatt megnő a kortizol szintje. Ez a szervezetben többféle tünetet, panaszt okoz. A szindróma kialakulását szteroidgyógyszerek nagy dózisban történő, huzamos szedése, esetleg a mellékvese daganata okozhatja. Bármely életkorban előfordulhat, de a leggyakoribb 20–50 éves kor között.

Tünetei:

 • a hasi tájékra történő („alma típusú”) zsigeri elhízás (viszcerális elhízás), 
 • kipirult arc,
 • cukorbetegség,
 • fáradtság,
 • a teljesítőképesség csökkenése,
 • gerinctáji fájdalom,
 • fejfájás, hangulatváltozás,
 • magas vérnyomás, 
 • csontritkulás, 
 • menstruációs zavarok,
 • bőrproblémák (striák, pattanások, rossz sebgyógyulási hajlam).

A kortizol immungátló hatású, ezért a Cushing-szindrómás betegek fokozottabban érzékenyek a fertőzésekre.

Kezelése: ha az emelkedett kortizolszint külső hatás következménye, akkor a kezelés célja a kiváltó ok megszüntetése és a normális hormonális egyensúly helyreállítása. Ez történhet műtéttel, sugárkezeléssel vagy gyógyszerekkel.

Rosacea

A rosacea az arc bőrén, főleg a középső részén kezdetben időszakosan megjelenő bőrpír, mely későbbiekben állandósul, majd apró pattanások, értágulatok jelentkeznek az orcákon. A rosacea krónikus bőrbetegség, amely főleg a 30-60 év közti nőket érinti. A bőr kisereinek beidegzési zavara okozza, családi hajlam, öröklött tényezők is hajlamosítanak kialakulására. Gyakoriak az emésztési zavarok. Legveszélyeztetettebbek mégis a változó korba lépett, világos bőrű nők, bár férfiaknál sem ritka jelenség a „borvirágos” orr és orca. Az állapotromlásban közrejátszhat a stressz, a napfénynek való kitettség, a túl meleg és túl hideg hőmérséklet, bizonyos italok, ételek és egyes gyógyszerek.

A diagnózissal és a kezeléssel sem érdemes késlekedni

- Elsősorban fontos kideríteni, mi is okozza a pirosságot. Vagyis ha nem csak enyhe és alkalmai pirulásról van szó, a tünetek nem szűnnek, esetleg romlanak, mindenképpen utána kell járni, nem bőrbetegségről van-e szó – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. - Igen gyakran találkozunk rosaceával, amit nem csak az esztétikum miatt érdemes időben kezeltetni, ugyanis bizonyos esetekben rosacea a szemet is érintheti.

Az enyhébb tünetek és a legsúlyosabbak közt 4 fázist különböztethető meg, ezért fontos, hogy már a legkisebb tünetek jelentkezésekor bőrgyógyászhoz kell fordulni, hogy megakadályozható legyen a betegség teljes kifejlődése. Bár a rosacea egyelőre a gyógyíthatatlan bőrbetegségek közé tartozik, de odafigyeléssel és orvosi segítséggel a tünetek enyhíthetők. A szakember fontos tanácsokat tud adni a használható kozmetikumokról, a gyulladás elkerüléséről. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem szabad megvárni az előrehaladott állapotokat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem múló hátfájás: nem csak az ülőmunka lehet az oka!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#májfolt

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához