Ezeket látta már?

Így vizsgáltathatja ki, ha fémallergiás tünetei vannak

fémallergia, tünetei, kezelése, kivizsgálás, viszketés, epicutan teszt

Vörösség, viszketés, duzzanat, hámló-kiszáradt bőr. Ha ezeket tapasztalja, itt az ideje, hogy kivizsgáltassa fémallergiára magát.

A fémallergia kivizsgálása epicutan teszttel történik. A hát bőrére ragasztott tapaszokat több alkalommal is ellenőrzi az orvos, a vizsgálat így összesen hét napig tart. Az epicutan teszt elvégzésére a téli időszakban ideálisabbak a feltételek, mint a nyári melegben, mivel nem érheti víz, izzadság, nedvesség a hát bőrét az adott hét alatt. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan készüljünk fel rá.

Így zajlik az epicutan teszt

- A vizsgálat során a beteg hátára ún. kamrás tapaszokat ragasztanak fel. Ezek tartalmazzák a vizsgált allergéneket, amelyekről a beteg kikérdezése alapján feltételezhető, hogy a panaszait okozzák – magyarázza dr. Moric Krisztina. - Ezt követően a bőrreakciót figyeljük meg a tapaszok alatt. Először a felrakást követő 30 perc múlva, majd 24, 48, 72, 96, 120 órával később -a hét minden napján- és egy hét múlva is.

A tapaszokat ez idő alatt víz nem érheti, a nyári melegben a fokozott verejtékezés miatt nagyobb az esélye, hogy felválnak, ezért a hűvösebb évszakokban jobb elvégezni.

Ez jelzi a fémallergiát

Az allergiát a bőrtünetekből lehet megállapítani, az arra érzékenyeknél az érintkezés helyén – a tapaszok alatt - bőrpír, duzzanat, ekcémás jellegű folt jelentkezik.

Dr. Moric Krisztina azonban azt is elmondta, hogy epicutan teszttel nemcsak a fémallergia vizsgálható, hanem így lehet kimutatni például a kozmetikumok által okozott, fogászatban használt anyagok, hajfestékek és ételadalékok által okozott allergiás reakciót is.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

Ha allergiás panaszaink vannak, forduljunk allergológushoz, aki alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről és a válaszaink alapján eldönti, hogy vérvizsgálatra, epicutan tesztre, vagy egyéb vizsgálatra van-e szükségünk.

Ha epicutan tesztre kerül sor, számoljunk vele, hogy a tapaszok felragasztását követő hétben nem utazhatunk el, hiszen több alkalommal is meg kell jelennünk a rendelőben egy rövid időre, amíg leolvassák a tapaszokat. A tapaszokra próbáljunk meg vigyázni, hogy víz ne érje, az edzést függesszük fel a vizsgálat idejére.

Érdemes ezt az odafigyelést megtenni, hiszen a vizsgálat csak így adhat megbízható eredményt, ami alapján körülményes és költséges beavatkozásokhoz kapunk fontos információkat. Fájdalmas és költséges eljárás például, ha a fogászati implantátum beültetését vagy fogszabályozó felkerülését követően derül fény a fémallergiára, vagy a tünetek az ortopédiai implantátum cseréjét követően jelentkeznek.

Az epicutan teszt elvégzésével elkerülhetjük, hogy a műtétet, vagy a fogászati beavatkozást meg kelljen ismételni, illetve egyértelmű válaszokat kaphatunk például arra is, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket a kozmetikumok kiválasztása során kerülni kell.

Forrás: Budai Allergiaközpont