Ezeket látta már?

Mi jó vízhólyag ellen? Ezt tegye, ha kidörzsölte a lábát a cipő

vízhólyag, szúr, mikor, fáj

Örök kérdés: mi a jobb vízhólyag esetén? Ha békén hagyjuk, vagy az, ha felszúrjuk?

Ezek a kisebb-nagyobb, folyadékkal teli hólyagok kialakulhatnak a talpon vagy a láb más részein, a tenyéren, az ujjainkon, de tulajdonképpen minden olyan helyen, mely ismétlődően sérül. A vízhólyag a bőr legfelső rétegében – pontosabban a felső réteg, az epidermisz és az alatta található rétegek között - kialakuló, folyadékkal teli tömlő. Nevével ellentétben nem víz található benne, hanem áttetsző plazma, de léteznek olyan hólyagok is, melyek vérrel, illetve, fertőzés esetén gennyel teliek.

Mitől alakulhat ki vízhólyag?

Vízhólyag akkor alakul ki, ha a bőr kidörzsölődik, vagyis egy kisebb területen folyamatos, ismétlődő sérülés, nyomás éri. Gyakori éppen ezért a vízhólyag a lábon (ahol a cipő dörzsölheti ki) vagy a kézen, az ujjakon (ahol például egy egész napos kerti munka után vehetjük észre a hólyagokat), de tulajdonképpen bármely testrészünkön megjelenhetnek.

A dörzsölődés mellett hólyagosodást okozhat a szélsőséges hőmérséklet (vagyis az égési és fagyási sérüléseket is kísérhetik a hólyagok), a kemikáliák, a mérgező növények vagy a rovarcsípés. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy jó néhány betegség jár a bőr hólyagosodásával, a herpesztől a bárányhimlőn át az ekcémáig, de ezek természetesen nem tekinthetőek "normális", vagyis a dörzsölődés miatt kialakuló vízhólyagnak.

A vízhólyag megelőzése

Mivel a vízhólyagot a bőr kidörzsölődése okozza, ezért a megelőzésénél a legfontosabb feladatunk ennek a csökkentése, megakadályozása. Viseljünk megfelelő méretű, kényelmes cipőt, zoknit vagy harisnyát, fizikai munkához kesztyűt.

Nagyon gyakori, hogy az új, szűk, nem bejáratott cipő töri fel a lábat, ezért hosszabb ideig tartó viselés előtt mindenképpen törjük be: például úgy, hogy vastagabb zoknit húzunk, és otthon járkálunk a cipőben egy keveset. A nedvesség is fokozza a vízhólyag kialakulásának rizikóját, ezért válasszunk olyan zoknit, ami elvezeti az izzadtságot , vagy váltsunk naponta többször is zoknit.

Hogyan kezelhető a vízhólyag?

Amennyiben a vízhólyag nem fájdalmas (csak kellemetlen), nem akadályozza a járást vagy a fogást, akkor nem érdemes hozzányúlni. A piszkálgatás, esetleg a hólyag kiszúrása vagy kivágása ugyanis nagyobb seb kialakulásához vezethet, és az érintett terület elfertőződését is okozhatja. A vízhólyagban lévő folyadék szerepet játszik a gyógyulásban is, hozzájárul ahhoz, hogy új bőrsejtek alakuljanak ki. Míg a vízhólyag normál esetben néhány napon belül magától is gyógyul, egy elfertőződött sebnek hosszabb időre, esetleg gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet.

Akkor szúrjuk ki a vízhólyagot (pontosabban, forduljunk orvoshoz, aki steril tűvel kiszúrja, esetleg leszívja), ha az nagy méretű, nagyon zavaró vagy fáj. A kiszúrt vízhólyagot tartsuk tisztán és szárazon, ragasszuk le ragtapasszal.

Mindenképpen forduljunk orvoshoz, ha a vízhólyag nem gyógyul, a korábbi tiszta folyadék helyén genny gyűlik össze, vagy ha a vízhólyag környéke kivörösödik!

Mik azok a vízhólyagtapaszok?

A vízhólyagtapaszok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, mivel enyhítik a fájdalmat, segítenek megelőzni a terület további dörzsölődését, óvják a sérülést a kórokozóktól, a szennyeződésektől. Mindezek mellett gyorsítják a gyógyulást, mivel optimális környezetet biztosítanak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mennyi idő alatt múlik el egy vérhólyag?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

seb

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához