Ezeket látta már?

Lepirult a napon? Ezt a 9 módszer próbálja ki napégés ellen

napégés, ellen, gyógymód, leégés

Mit tehetünk, ha lepirultunk a napon, mit kenjünk a bőrünkre, és i az, amit még véletlen se? Szakértőnk válaszol.

Hiába az óva intés, hiába a fényvédő készítmények használatára való buzdítás, átlagosan a felnőttek harmada évente egyszer napégést szenved.

Jelentősen nő a bőrrák kockázata

Akinek rákvörösre ég a bőre a napon, annál a jövőben a bőrrák előfordulásának a rizikója jelentősen fokozódik. A melanoma előfordulásának a kockázata megduplázódik, ha valaki életében már legalább ötször „leégett” a napon. Az ultraibolya-sugárzás még veszélyesebb gyermekkorban. Elég az, ha valaki egyszer bőrhólyagosodáshoz, erős hámláshoz vezető napégést szenved el gyermekkorában, már duplájára nő nála a valószínűsége annak, hogy a jövőben valamikor bőrdaganatos legyen. De mit lehet tenni, ha már megtörtént a baj? Hogyan látható el szakszerűen a vörös, fájó, esetenként felhólyagosodott bőr? Ezeket vesszük most sorra.

Napégés – enyhébb és súlyosabb panaszok

A napégés enyhébb formáiban a tünetek között mindössze enyhe bőrpír és minimális fájdalom szerepel. A bőr kipirosodása jellemzően a napozást követően 2-6 órával lép fel, és a bőrvörösödés a napfénynek való kitettség utáni 12-24. órákban éri el a csúcspontját.

Súlyosabb esetekben a napégés intenzív felhólyagosodással, hámlással, bőrfájdalommal, jelentősebb folyadékveszteséggel járhat együtt, ami az elektrolit-egyensúly (=sóháztartás) felborulásához, a fertőzések rizikójának az emelkedéséhez vezet.

A legsúlyosabb esetben a kezeletlen, jelentős mértékű napégés életveszélyes, sokkos állapotot is előidézhet.

Patikaszerek és tanácsok napégés esetén

Mivel a napégés a bőr folytonosságának és az általa jelentett védelemnek a megszakadásával is jár, a különféle fertőzések kialakulásának az esélye megnő. Vagyis, a napégést szenvedett bőr könnyen baktériumok, vírusok, gombák áldozatául eshet. Éppen ezért lényeges, hogy bizonytalan tisztaságú házi szerekkel ne kezeljük a napégést. Elfelejtendők a tejfölös, túrós, uborkaszeletes és hasonló házi praktikákból ismert pakolások. Nem zárható ki, hogy a hűs élelmiszerekkel baktériumok, vírusok, gombák jutnak be a sérült bőrbe, tovább fokozva a bajt.

A hűvös - fedőkötéses - pakolások enyhíthetik a forróságérzetet. A kellemesen hűvös, vizes vagy Burow-oldatos (patikában kapható), steril mull-lapos (gézlapos) pakolás kedvező hatású lehet (2-3 óránként 15-20 percre az érintett bőrterületre helyezve). Hangsúlyozandó, hogy nincs szükség jeges vagy túl hideg kezelésekre. A bőrre helyezett jégkocka vagy fagyasztott borsós zacskó ötlete elvetendő!

Jótékony hatásúak a hámréteg védelmét és újraképződését szolgáló külsőleges készítmények. Előnyös, ha a készítmény hámregeneráló (dex)pantenolt tartalmaz. Krémek vagy spray-k javasolhatók erre a célra. A spray-k előnye az, hogy a felvitelük során nem kell kézzel érinteni a fájó, irritált bőrt.

Hűsítő hatást kifejtő, hidrogél jellegű készítmények (nem vazelines és nem olajos készítmények, amik „konzerválják a hőt”) kíméletes felvitelével is hatásosan enyhíthetők a panaszok. Ilyenek a viszketéscsillapító, antihisztamint (dimetindén hatóanyag) tartalmazó gélek, amik használata alkalmazása igazoltan enyhíti a napégéses panaszokat.

A gyógynövényes készítmények palettáját tekintve több szakmai szervezet elismeri az aloe vera tartalmú készítmények napégés esetén mutatott hatásosságát.

Súlyosabb esetekben nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok (NSAID) – pl. ibuprofén, diklofenák - szájon át történő szedése csökkentheti a fájdalmat, a gyulladást, az esetleges lázat.

Kerülendő azoknak az összetevőknek a bőrre kenése, amik irritációt okozhatnak, vagy az állapot rosszabbodásához vezethetnek. Tiltólistások például a fürdősók, a szappanok, az erős hatású tisztítószerek, az olajok és a parfümök.

A bőr gyógyulásának a velejárója a viszketés. Bármennyire is nehéz megállni, a bőr dörzsölése, a hólyagok elvakarása, a hámlás kapargatása kerülendő!

Ha már egyszer megtörtént a baj, jobb elkerülni a megismétlődés lehetőségét! A napégéses személyek kerüljék a direkt napsugárzást, a hidratáltság fenntartása érdekében folyamatosan gondoskodjanak megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről (lehetőleg tiszta víz formájában), és viseljenek légáteresztő anyagú, laza, könnyű ruhákat!

Orvoshoz kell fordulni, ha:

  • a napégés súlyos felhólyagosodással jár,
  • jelentős bőrterületet érint,
  • nagy fájdalommal vagy hányingerrel/hányással, esetleg
  • lázzal, hidegrázással jár együtt, vagy
  • zavart tudatállapottal társul.

Cukorbetegeknél, HIV-fertőzötteknél, daganatos betegeknél a napégés kezelése orvosi feladat.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész