Ezeket látta már?

A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát

2009.01.01. Módosítva: 2016.11.03.

A lisztérzékenység, vagy másnéven cöliákia a főként a búzában található gluténnal szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség.

A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát

A lisztérzékenység növeli a diabétesz kockázatát

A lisztérzékenység, vagy másnéven cöliákia a főként a búzában található gluténnal szembeni túlérzékenység miatt kialakuló betegség. Tünetei közt szerepel hasi-, bélgörcsök, fájdalmak jelentkezése, hányás, hasmenés és testsúlyvesztés.

A két kórkép közti kapcsolat feltárására több vizsgálat is készült. Az első során megállapították, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyermekek egy része valójában már jó ideje szenvedett a lisztérzékenység lappangó tüneteitől is. Betegségére azonban csak a diabétesz kivizsgálása és megállapítása után került sor.

A Diabetes Care folyóiratban publikált másik vizsgálatban dán kutatók pedig egyértelműen felfedték az összefüggést az 1-es típusú cukorbetegség, illetve a cöliákia közt.

Kutatásaik során 1964-től 2003-ig terjedően vizsgálták meg 9243, 20 év alatti lisztérzékeny beteg adatait. A lisztérzékeny gyermekek körében megfigyeléseik alapján 2.4-szeres volt az 1-es típusú diabétesz megjelenésének kockázata, még a 20. születésnapjuk előtt.

Egyes magyarázatok szerint a két kórkép közti összefüggés bizonyos autoantitestek miatt következhet be, melyek a glutén tartalmú ételek túl korai étrendbe történő bevezetése kapcsán jelennek meg a szervezetben. Más álláspont szerint azonban mindez az illető genetikai hajlamának függvénye.

A kutatást végző orvosok ezáltal külön felhívják a figyelmet a lisztérzékeny páciensek lehetséges 1-es típusú diabéteszének kivizsgálására. Mindenképpen fontos a betegeket vér-, illetve vizeletvizsgálatra irányítaniuk az esetleges rendellenességek kiszűrése érdekében.

Szintén elengedhetetlen az 1-es típusú cukorbetegség tüneteinek ismertetése. Ezek lehetnek fokozott szomjúság érzet, gyakori vizeletürítés, súlyvesztés és fáradtság.

www.allergiakozpont.hu

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához