Ezeket látta már?

Az agykutatás iránya

agykutatas_2

A Wörwag Pharma 25 éves jubileuma alkalmából tartott ünnepségen a nemzetközileg is elismert agykutató, Palkovits Miklós professzor tartott előadást „Az agykutatás iránya és perspektívája a XXI. században” címmel.

Marcus Wörwag, az anyavállalat és Dr. Kádár Éva, a magyar cég igazgatója első ízben adták át a 2017-ben alapított Wörwag Kutatási Díjat. Az egymillió forintos pénzjutalommal járó díjat 2018-ban Herold Zoltán nyerte el a Neuroendokrin tumormarkerek kapcsolata az 1-es típusú cukorbetegséggel című kutatásával.

Az agykutatás

Herold Zoltán kutatásában arra keresi a választ, hogy bizonyos fehérjék, amelyek emelkedett koncentrációi jelezhetik neuroendokrin – leggyakrabban a mellékvesében, a gyomor-béltraktusban, hasnyálmirigyben, a pajzsmirigyben és a hörgő-rendszerben megjelenő, hormontermelő – daganatok meglétét, milyen összefüggésben állnak az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel. A legújabb kutatások szerint ugyanis e fehérjék összefüggésbe hozhatók az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásával, valamint 2-es típusú cukorbetegeknél – egészséges személyekkel összehasonlítva – emelkedett koncentrációkat figyeltek meg. Herold Zoltán arra keresi a választ, hogy a diabetes betegségtartama hogyan befolyásolja e fehérjék koncentrációját, és hogy szükséges-e cukorbetegeknél e fehérjék rutinszerű ellenőrzése.

agykutatas_professzor

Herold Zoltán 2016-ban biológusként végzett az Állatorvostudományi Egyetemen (korábban Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar), majd a Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskolájának PhD hallgatója lett. Kutatásait a Semmelweis Egyetem II. számú Belgyógyászati Klinika Anyagcsere munkacsoportjában, Prof. Dr. Somogyi Anikó témavezetése mellett végzi. 2016-ban elnyerte az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos díját. "A Wörwag Kutatási Díja megerősített abban, hogy érdemes folytatnom a munkát, amellyel hozzájárulhatok egy eddig feltáratlan orvosi terület megismeréséhez. A díj lehetőséget teremthet a kutatás szélesítésére: a vizsgálatok kibővítésére és az eredmények szélesebb körű publikálására is. Remélem, eredményem bátorítja a hozzám hasonló fiatal kutatókat új témák kidolgozásában, kutatásaik elmélyítésében és eredményeik megosztásában." – mondta el Herold Zoltán.

agykutatas_dijatato

A Wörwag Pharma 1993 óta működik Magyarországon, a német családi vállalkozás hazánkban alapította meg első leányvállalatát. A cég 1998 óta építi és bővíti a neuropátiák felismerését segítő országos diagnosztikai hálózatot. A vállalat biztosítja a centrumok részére a korszerű diagnosztikai eszközöket, és az ott dolgozó szakemberek képzésének költségét is fedezi. Ennek a munkának eredményeként nyílt meg 2018 májusában a 15. neuropátia centrum Egerben. Az országos hálózat évente 8000 ezer beteg szűrését teszi lehetővé. A neuropátia diagnosztikai hálózat kiépítésének ötlete is hazánkban született meg, de számos más magyar kezdeményezés is úttörőnek számít a cégcsoport körében. Hazánkban alakított ki először a Wörwag Pharma online rendelési felületet a gyógyszerészek számára, de itt jött létre a neuropátia vizsgálati adatainak értékelése számára új távlatokat nyitó Neuropathia regiszter is. Mára a magyar leányvállalatnál 52 fő dolgozik, és 61 termék szerepel a cég portfóliójában.

agykutatas

A jubileumi ünnepség díszelőadását Dr. Palkovits Miklós neuroanatómus, a Semmelweis Egyetem professzor emeritusza, a Magyar Tudományos Akadémia tagja tartotta Az agykutatás iránya és perspektívája a XXI. században címmel.

Áttörés a szívgyógyászatban: csökkent az infarktusok száma!

"25 éves működésünk alatt mindvégig igyekeztünk erőnkhöz képest támogatni a magyar egészségügy fejlődését. Tettük és tesszük ezt a jövőben is továbbképzéssel, az intézmények, beteg- és orvosszervezetek támogatásával, diagnosztikai eszközök adományozásával és most fiatal tudósok klinikai kutatásainak ösztönzésével, mert tudjuk, felelős vállalatként ez szinte kötelességünk. De a felelősségvállaláson túl örömmel és büszkeséggel tölt el minket, ha mi is hozzájárulhatunk a ma már hazánkban is kb. egymillió embert érintő cukorbetegség szövődményeinek hatékony gyógyításához." – foglalta össze a vállalat főbb tevékenységeit dr Kádár Éva.

Forrás: EgészségKalauz