Ezeket látta már?

Helytelen vércukorszint: eszméletvesztéshez, rosszulléthez is vezethet

diabétesz, cukorbetegség, inzulin, vércukor

Nagy felháborodást keltett, az, hogy a cukorbeteg olimpiai bajnok teniszező, Alexander Zverev nem adhatja be magának a pályán inzulin injekcióját. A diabetológust kérdeztünk az ügy kapcsán.

Az ügy kapcsán megkérdeztük dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát, hogy vajon mit okozhat, ha valaki kihagyja az injekciózást, illetve mire kell figyelni, ha valaki inzulinterápia mellett aktívan, akár profi szinten sportol.

Felháborodás Alexander Zverev inzulinterápiája körül

A német teniszező, Alexander Zverev elmondása szerint 3 éves kora óta 1-es típusú cukorbeteg, így folyamatos inzulinterápiára szorul. Bár az ATP-tornák alkalmával ebből nem is volt gond, hiszen a pálya szélén, a kispadon intézte el az injekciózást, ám a francia Roland Garros teniszbajnokságon meggyűlt a baja a szervezőkkel, ugyanis közölték, hogy a pályán nem adhatja be magának az életmentő inzulint, hanem ki kell mennie a mosdóba, mivel a pályán “furán néz ki”.

A baj az elfogadottsági megközelítésen túl ezzel az, hogy a mérkőzés során két mosdószünet engedélyezett, pedig neki egy-egy hosszabb meccs alkalmával akár 4-5-ször is ki kéne mennie. Ráadásul elmondása szerint a második fordulóban, amikor az inzulint szúrta be magának, a supervisor benyitott és közölte, hogy csakis orvos adhatja be neki az injekciót. Ezt a teniszező nem értette, hiszen kisgyerek kora óta ő intézi az inzulin beadását.

Zverev igencsak felháborodott a francia szervezők hozzáállásán, ráadásul ő azon sportolók egyike, aki igazán szívén viseli az cukorbetegséggel küzdők ügyét, még egy alapítványt is létrehozott, hogy támogassa és bátorítsa a betegeket.

A gyerekeket biztatni és támogatni szeretném, hogy aktív életmóddal és megfelelő preventív lépések meghozatalával elkerülhetik a diabéteszt.

- nyilatkozta korábban.

Inzulin és cukorbetegség

A cukorbetegség egyik kezelési formája az inzulinterápia. 2-es típusú diabétesz esetén ez a beteg állapota függvényében szükséges, ám 1-es típus esetén mindenképp inzulin injekció alkalmazása indokolt a hormon pótlása érdekében.

Az inzulin egy hormon, mely szabályozza a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjét és segíti a vércukor beépülését a sejtekbe. Hiányában a sejtek éheznek, a glükóz pedig felhalmozódik a vérben. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely során az immunrendszer tévesen a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit támadja. Emiatt nem, vagy csak nagyon kevés inzulin termelődik, így a hormont a betegeknek naponta többször kell pótolni.

Sport és cukorbetegség

A cukorbetegség terápiájának egyik pillére a rendszeres testmozgás, mivel -többek között- segít optimalizálni a vércukorszintet. Bár valóban fontos az edzés, ám ha valaki aktívan sportol -sőt, ha versenysportoló- nagyon fontos, hogy optimális tartományban legyenek az értékei, ugyanis a fokozott fizikai -és lelki- igénybevétel miatt könnyebben kerülhet ki a vércukorszint a referencia tartományból, ami rosszullétekhez vagy eszméletvesztéshez is vezethet.

Éppen ezért a sportolóknak nagyon szorosan kell tartaniuk az orvos által meghatározott kezelési tervet, mivel mind a hipo-mind a hiperglikémia nagy problémákat okozhat. A diabetológusok emellett a sűrű vércukormérést is javasolják edzés/mérkőzés előtt, közben és utána is, hogy és ha kell, akkor korrigálni kell az értéket megfelelő terápiával.

A megfelelő mennyiségű inzulin pótlása azért is fontos, mert ha a vércukorszint 15mmol/l fölé kúszik, akkor nem lehet intenzív mozgáshoz hozzákezdeni, előtte csökkenteni kell a vércukorszintet, és meg kell várni, hogy 12mmol/l vagy annál kevesebb legyen. Fontos tudni, ha a vércukorszint rendkívül megnő (akár a nem megfelelő inzulinterápia miatt), akkor mérgező melléktermékek (ketonok) keletkeznek és halmozódnak fel, és ha ez kezeletlen marad, akkor annak igen komoly következményei is lehetnek (a ketoacidózis életveszélyes is lehet).

“Sportolóknak számolniuk kell azzal is, hogy a versenydrukk miatt olyan hormonok szintje is megemelkedik, mint az adrenalin és a kortizol. Ezek a hormonok pedig erősen befolyásolják a glükóz kibocsátását és csökkentik az inzulin hatásosságát, így könnyen a vércukorszint ingadozásához vezet”- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy a verseny napján általában intenzívebb ellenőrzésre, gyakori vércukor mérésre és ha szükséges, az értékeknek megfelelő inzulin adására van szükség. Amikor valaki sportol, fontos figyelembe venni a mozgás időtartamát, intenzitását, így az inzulin adás és az étkezés idejét is, tehát igen összetett feladatról van szó, ami minden esetben személyre szabott!

Hasznos tanácsok inzulinterápián lévő versenysportolóknak

· Túl alacsony és túl magas vércukorszint esetén ne kezdjen neki a mozgásnak

· Megfelelően összeállított diétát kövessen, dietetikus segítségével (ekkor nem az általános cukorbeteg diétát kell követni a nagyobb fizikai igénybevétel miatt). Fontos, hogy a szénhidrát mennyiségét és típusát az adott sporttevékenységhez kell igazítani, így ez minden esetben egyéni

· Versenyek előtt egyeztessen diabetológusával az inzulinkezelésről

· Mindig legyen Önnél szőlőcukor, snack, üdítő, glucagon injekció hipoglikémia esetére

· Verseny napján szorosabban ellenőrizze vércukor szintjét

A versenyport és az 1-es típusú cukorbetegség összeegyeztethető, ám a betegnek szigorúan tartania kell a terápiát, és szorosan együtt kell működnie a diabetológusával, dietetikusával, főleg versenyidőszak során!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas vércukor csökkentése - ezt a zöldséget építse be az étrendjébe!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához