Ezeket látta már?

Együttélés a cukorbetegséggel

A Diabétesz Világnapja körül több cikkünk is e betegséggel foglalkozik. Jelen cikkünkben néhány fontos szempontot villantunk fel, amely a cukorbetegséggel kapcsolatos. Tudjanak meg többet a diabéteszről!

A cukorbetegség (diabétesz) tipikusan olyan állapot, amely nem megfelelő kezelés esetén súlyos szövődményeket eredményezhet. A betegség oka, hogy a szervezet nem termel elég inzulint és/ vagy a sejtek kevésbé reagálnak arra.

Együttélés a cukorbetegséggel

A sejtek nem tudják felvenni a cukrot a vérből. Így egyrészt "éhezni" fognak, másrészt a magas vércukorszint hosszú távon számos egészségügyi probléma megjelenését eredményezheti. A elsősorban a szív-és érrendszert, a vesét és a érintik.

A cukorbetegség nagy odafigyelést követel mind a beteg mind az orvos részéről. Legfontosabb teendő a vércukorszint rendszeres ellenőrzése, és normálishoz közeli értéken tartása. Így lehet megelőzni, vagy késleltetni a szövődmények kialakulását.

A diabetes típusai

  1. 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek elpusztulnak, ez autoimmun-reakció következménye. Bármikor kialakulhat, csak inzulinpótlással kezelhető.
  2. 2-es típusú cukorbetegség: lényege az , a hasi zsírszövet felszaporodik. Eleinte vércukoreltérés nincs, a fokozott inzulintermelés miatt. Később az inzulin-elválasztás már elégtelen, ekkor alakul ki a diabetes. Jellemző a magas vérnyomás, magas koleszterin-, triglicerid érték.
  3. Elengedhetetlen, hogy az érintettek tisztában legyenek a betegség alapjaival, illetve néhány változtatást eszközöljenek mindennapi életükben. Mire kell jobban odafigyelni?

Diéta

A cukorbetegeknek speciális diétát kell tartaniuk. Ideális esetben e beteg a diagnózist követően dietetikussal konzultál, aki felvázolja neki a t, hogy milyen ételeket lehet fogyasztani és melyeket kerüljön.

Általánosságban elmondható, hogy érdemes alacsony GI-jű ételeket fogyasztani. A GI (glikémiás index) a szénhidrát tartalmú élelmiszerekre és ételekre vonatkozó érték, amely megmutatja, hogy egy – egy étel milyen hatással van a vércukorszintre. Az alacsony GI-jű ételek lassabban szívódnak fel, ezáltal lassabban, és egyenletesebben emelik a vércukorszintet.

A tiszta cukor GI értéke 100, ez a viszonyítási alap.

Néhány alacsony GI-jű (55, vagy kevesebb) étel, ezeket részesítsük előnyben: teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, spagetti, bab, borsó, lencse, kukorica, szójatermékek, a legtöbb gyümölcs.

Néhány magas GI-jű (70, vagy több) étel, csak ritkán fogyasszunk belőlük: fehér kenyér, burgonya, fehér rizs, kekszek, aszalt gyümölcsök.

Testmozgás

A mindenkinek jót tesz, a diabétesszel élőkre ez azonban fokozottan érvényes. Ha mozgunk, az inzulin jobban ki tudja fejteni a hatását, így a vércukorszint ellenőrzés alatt tartható.

További előnyös hatások:

-túlsúly esetén elősegíti a fogyást

-csökkenti a vérnyomást

-csökkenti a szívbetegségek kockázatát

-elűzi a stresszt

Hogy ne érezzük kényszernek, olyan mozgásformát válasszunk, amelyben örömünket leljük. Lehet ez akár kutyasétáltatás, biciklizés, kertészkedés, vagy tánc. A jótékony hatások már akár napi 30 perc mozgás esetén is érvényesülnek. Nem szükséges minden alkalommal a végletekig kihajtani magunkat, legideálisabb ugyanis a mérsékelt intenzitású mozgás. Ez azt jelenti, hogy közben még beszélgetni is tudunk, anélkül, hogy kifulladnánk.

Rendszeres vércukorszint mérés

A vércukorszint rendszeres mérése pontos információt ad arról, hogy a betegséget mennyire tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani. Az ideális, vagy ahhoz közeli vércukorszint beállítása a kulcs a diabétesz szövődményeinek elkerüléséhez.

A vércukorszint nem állandó a nap folyamán. Testmozgás, vagy inzulininjekció beadása után például lecsökken, míg étkezés után, vagy stresszhelyzetben megemelkedik. A rendszeres mérés azért is lényeges, hogy a beteg meg tudja tervezni a napját, illetve meggyőződhessen róla, hogy megfelelő-e számára az orvos által beállított terápia. Valamint, meg kell tanulni, hogy milyen tünetekkel jár a túlzottan magas (hiperglikémia) és a túl alacsony (hipoglikémia) vércukorszint, és ezeket hogyan lehet kivédeni.

Ma már vércukormérők széles választéka elérhető, ezek általában egyszerűen használhatók, és a zsebben is elférnek. Az orvos utasításai szerinti időközönként kell vércukormérést végezni, a mért értékeket pedig feljegyezni.

Együttélés a cukorbetegséggel

Diabétesz és a "hétköznapi" betegségek

A mindennapok során gyakran kapunk el valamilyen banális fertőzést, mint a megfázás, influenza, torokfájás, hasmenés, vagy húgyúti fertőzések. Ha rosszul érezzük magunkat, szervezetünk több stresszhormont termel, melynek hatására megemelkedik a vércukorszint. Ilyenkor a következőkre érdemes odafigyelni:

-Továbbra is a megszokott rend szerint kell szedni a gyógyszereket.

-Ha a beteg inzulint kap, annak adagját csökkenteni nem szabad, sőt esetlegesen növelni kell.

-Gyakrabban kell ellenőrizni a vércukorszintet, akár 2-4 óránként.

-Együk azt, ami jól esik, ha nem kívánunk semmit, akkor is rendszeres időközönként együnk egy pár kímélő falatot; pirítóst, főtt krumplit, rizst, tojást.

-Nagyon fontos a folyadékpótlás, mivel a magas vércukorszint és a hányás, hasmenés együtt kiszáradáshoz vezethet. Alacsony vércukorszint esetén édesített teát, üdítőt fogyasszunk, ha a vércukorszint magas, akkor pedig diétás termékeket, vagy vizet.

Más betegségek gyógyszerei

Egyes gyógyszerek hatással lehetnek a vércukorszintre, ezért mindig tájékoztatni kell a kezelőorvost arról, hogy milyen készítményeket szedünk.

Vannak vércukorszintet emelő gyógyszerek, mint például a kortikoszteroidok, amelyeket krónikus gyulladások esetén rendelnek (pl. reumatoid arthritis, asztma), de az orális fogamzásgátló tabletták, különösen a nagy ösztrogén tartalmúak is ilyen hatással rendelkeznek. Egyes gyógyszerek hatása pedig ellenkező, csökkentik a vércukorszintet, ide tartoznak a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott készítmények közül bizonyos típusok.

Fokozott óvatosság szükséges a vény nélkül kapható készítmények esetén is. Ha például egy gyógyszer szirup formájában kapható, akkor biztosak lehetünk benne, hogy cukortartalmú. Érdeklődjünk, hogy létezik-e cukormentes változat belőle.

Ha a beteg tudja, hogy az új gyógyszer hatással lehet a vércukorszintjére, akkor tanácsos azt gyakrabban ellenőrizni, illetve jobban odafigyelni a tünetekre. Bármilyen aggasztó tünet esetén orvoshoz kell fordulni.

Dohányzás

A dohányzás az egyik fő károsító tényező a diabétesz szövődményeinek kialakulásában. A vesék, a szemek, és az idegek károsodása fokozottabban jelentkezik, ha a diabéteszes beteg dohányzik is. A cigarettázás és a cukorbetegség együtt háromszorosára emeli a szív és érrendszeri betegség következtében történő elhalálozás kockázatát. Kedvezőtlen hatással van az ízületekre és a fogínybetegségek miatti fogvesztés is gyakoribb.

Az egyik legdrasztikusabb beavatkozás, az elzáródott erek miatti lábamputáció, is inkább a dohányos diabéteszeseknél kerülhet sorra. A dohányzásról leszokás nem könnyű, de fontos a szövődmények elkerülése érdekében.

A szakértő véleménye

"Magyarországon jelenleg a becslések szerint mintegy 800 ezer cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont. Ma már számos modern terápia áll a rendelkezésre a cukorbetegség kezelésére, amelyek hatékony és biztonságos vércukorszint szabályozást biztosítanak. Ezek a készítmények egyre inkább megkönnyítik az együttélést a betegséggel.

Az antidiabetikumok választékának bővülésével egyre inkább lehetővé válik a személyre szabott terápia. A megfelelő kezelés megválasztásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre: pl. az egyidejűleg fennálló szív-érrendszeri betegséget vagy a vesefunkció hanyatlást figyelembe kell venni." – mondta el Dr. Hermányi Zsolt meghívott szakértő, a Diabétesz világnap ez évi rendezvényén, november 11-én.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás önmagában csökkenti a vércukorszintet, valamint meggátolja a májat abban, hogy glükózt juttasson a vérbe, és így normalizálja az alacsony vércukorszintet. Az alkoholos állapot további veszélye, hogy a beteg kevésbé észleli a hipoglikémia jeleit. Ezért a mértékletes alkoholfogyasztás javasolt, aki pedig inzulint használ, fogyasszon mellé szénhidrátban gazdag ételt.

Szexuális élet

Diabétesz szövődményeként fellépő szexuális problémák a férfiakat és a nőket egyaránt érinthetik. Megjelenésük szerencsére nem általános a betegek körében, de gyakran hallgatnak róluk. A jó hír az, hogy ezek nagy része jól kezelhető.

Az idegek és erek károsodása miatt a férfiaknál merevedési zavar léphet fel. Az alacsony vércukorszint pedig az erekcióhoz szükséges nitrogén-monoxid termelődését akadályozza. Az erekcióval kapcsolatos problémák gyógyszerekkel orvosolhatók.

A nőket a szabályozatlan vércukorszint fogékonyabbá teheti a gombás fertőzések iránt, amely kellemetlenné teheti a szexuális együttlétet. A vércukorszint normalizálásával a problémák kialakulása nagyrészt megelőzhető. Ne felejtsük el, hogy a szex olyan, mint a testedzés, az izmok glükózt égetnek közben, vigyázni kell nehogy hipoglikémia lépjen fel.

Utazás

Az utazás mindig előkészületet igényel, különösen igaz ez a cukorbetegeknél.

-Ellenőrizzük, hogy van-e elegendő gyógyszerünk arra az időre, amíg távol leszünk, ha nem, írassunk fel az orvossal.

-A gyógyszereket a kézipoggyászba tegyük, de érdemes a útitársunknál, vagy egy másik bőröndben is tartani tartalék készletet arra az esetre, ha az első elveszne.

-Legyen nálunk mindig ennivaló.

-Az inzulint jól csomagoljuk be, és a bőrönd közepére, a ruhák közé tegyük.

-Ne hagyjuk az inzulint a kesztyűtartóban.

-Gyakrabban ellenőrizzük a vércukorszintet, hiszen amíg távol vagyunk valószínűleg a megszokottól eltérő ételeket fogunk fogyasztani.

Járművezetés

Diabétesz diagnózisa esetén is megtartható a jogosítvány, illetve meg lehet szerezni azt. Problémát a vezetés során fellépő hipoglikémia, vagy a szövődményként jelentkező szemkárosodás okozhat. Az előbbi kivédésére mindig érdemes magas szénhidráttartalmú nassolnivalót tartani az autóban. Ha valaki úgy érzi, vezetés közben hogy a vércukorszintje nagyon alacsony, ki kell állni és csak azután újraindulni, ha az rendeződött.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához