Ezeket látta már?

Hipertónia: így köthető a diabéteszhez

2017.11.13. Módosítva: 2017.11.14.
diabetesz_2

A magasvérnyomás-betegség és a diabétesz önmagukban is súlyos szövődmények és szív- és érrendszeri események okozói lehetnek, illetve fokozott odafigyelést, törődést igényelnek mind az érintettől, mind a kezelőorvostól és a családtagoktól is.

Mi a hipetrónia és a diabétesz kapcsolata?

A hipertónia másfélszer-háromszor gyakrabban fordul elő cukorbetegeknél, ugyanakkor a magasvérnyomás-betegségben érintetteknél kb. két és félszer gyakoribb a 2-es típusú diabétesz előfordulása a cél-vérnyomásérték alatt élőkhöz képest.

Az esetek legnagyobb részében a helytelen táplálkozásra és mozgásszegény életmódra visszavezethető cukorbetegség mintegy felgyorsítja a hipertóniával együtt járó arterioszklerózis előrehaladását.

A magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő betegek érrendszere súlyosabb fokban károsodik, mint a csak hipertóniában szenvedőké. Ennek betudhatóan az előrehaladott érelmeszesedés szervi megnyilvánulásai is előbb és súlyosabb fokban jelentkezhetnek.

Rendszeresen ellenőrizni kell magunkat! Rendszeresen ellenőrizni kell magunkat! Forrás: EgészségKalauz

Külön problémát jelent a cukorbetegeknél idővel kialakuló érzészavar, beleértve a fájdalom érzékelés zavarát is: nem ritkán hallani olyan cukorbetegről, aki anélkül hordott ki kisebb-nagyobb szívizom infarktust, hogy arról a legkevesebb tudomása is lett volna!

Mire lehet számítani?

A két betegség következményeként károsodott érrendszer hatására látásromlás, szívinfarktus, agyvérzés, végtagelhalás és veseelégtelenség is kialakulhat.

Mutatjuk, mi az a hat élelmiszer, amivel vigyáznia kell, akinek magasa vérnyomása! Kattintson, és olvasson tovább!

Fontos odafigyelni a megelőzésre, illetve a megfelelő terápiára, hiszen helyes életmóddal, fokozott törődéssel, rendszeres orvos-beteg együttműködéssel és folyamatos kezeléssel ezek az arányok csökkenthetőek.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához