Ezeket látta már?

Inzulinpumpa, glukagon injekció, CGM: ha cukorbeteg, ezeket mindenképp ismernie kell!

cukorbetegség, diabétesz, inzlin pumpa, eszköz

Tudja meg, melyik mire való a cukorbetegség kezelésében és monitorozásában.

Cukorbetegség esetén gyakran nem elég, hogy valaki csak az életmódjára figyel, hanem előfordulhat, hogy komolyabb terápiára van szüksége- ehhez több eszköz is elérhető. Néhányuk alkalmazása lehet kötelező, és vannak, amik használata opcionális. Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát megkérdeztük, mi minden segíti a cukorbetegség terápiáját.

Vércukormérők, tesztcsíkok

A vércukormérők igen hasznosak a vércukorszint monitorozásához, és így az optimális kezeléshez. Segítségükkel könnyebben karban lehet tartani a cukorbetegséget és ezzel a szövődmények kialakulása megelőzhető/késleltethető. A beteg állapota, életmódja, egyéb betegségei, a cukorbetegség típusa, kezelése határozza meg, hogy mikor, milyen időközönként szükséges megmérni a vércukorszintet. Ellenőrzés során az eszköz használatához be kell helyezni egy tesztcsíkot, apró tűvel az ujjbegyből vérmintát kell venni, majd egy kis vércseppet szükséges cseppenteni a tesztcsíkra. A tesztcsíkot használat után el kell dobni, többször nem használható fel!

Keton tesztcsík

A ketonok olyan anyagok, melyek képesek energiát szolgáltatni a szervezetnek. Alternatív üzemanyagként funkcionálnak, amikor a sejtek nem képesek hasznosítani a glükózt.

- Ha a szervezetnek nincs elég inzulinja a cukor felhasználásához, a zsírokat lebontja, hogy energiát nyerjen- ezáltal keletkeznek a ketonok. Ha túl sok a keton, az savassá teheti a vért, ami akár életveszélyes diabéteszes ketoacidózishoz is vezethet- mondja a diabetológus. A ketonszint ellenőrzésének legkönnyebb és leggyorsabb módja a vizelet tesztcsík használata. Ekkor a tesztcsíkot a vizeletbe szükséges mártani, majd színskála segítségével az érték megállapítható. A tesztet nem kell naponta minden cukorbetegnek elvégeznie, ám a következő esetekben erősen javasolt:

  • magas (13,9 feletti) vércukorszint
  • betegségek idején, különösen hányással járó állapotokban
  • folyton rosszul vagy fáradtnak érzi magát
  • gyakran szomjas és dehidratált
  • zavartság, nehézlégzés esetén
  • terhességi cukorbetegség esetén

CGM (szöveti glükózmonitorozók eszköz)

A folyamatos glükózmonitorozó eszközök (CGM) a glükóz szintjét a szövet közti folyadékban (intersticiális folyadékban) mérik. Míg a hagyományos vércukormérők az adott pillanatban mutatják a vércukorszintet, a CGM-ek többször, több mint 200-szor. A szenzort a has bőre alá helyezik (vagy felkarra), majd a szenzor elektronikus jeleket küld egy vevő készülékbe. A kapott értékek egy alkalmazás segítségével megoszthatók a kezelőorvossal/dietetikussal, hogy betekintést nyerhessenek a vércukor értékek alakulásába, így még inkább személyre szabott kezelési tervet tudnak összeállítani.

Inzulin pen

Az injekciós tollak (inzulin pen) a gyógyszerek betegbarát módon történő befecskendezésére szolgálnak, ami egyszerűbb, fájdalommentesebb, és könnyebben is tárolhatók, mint a hagyományos fecskendők. Lényegében egyesíti az injekciós üveget és a fecskendőt, és ez nagyobb pontosságot és egyszerűbb adagolást tesz lehetővé. Általában inzulin, GLP terápiához, illetve glukagon injekciókhoz használják.

Az inzulin pen-ek előre fel vannak töltve inzulinnal, beleértve az előre kevert inzulinokat is. Használatuk egyszerű, könnyen elsajátítható: helyezzen fel új tűt, adja meg az adagot, majd adja be az inzulint. A tűt minden használat után ki kell dobni!

Inzulin pumpa

Magyarországon is egyre inkább terjed el az inzulin pumpa, mely lényegében egy elektromos inzulinadagoló eszköz, amely a testbe helyezett kanülhöz kapcsolódik, általában a derék közelében. Rendszeresen juttatja be az inzulint a pumpából, előre meghatározott adagokban, valamint –ha szükséges- egy gomb megnyomásával plusz adag inzulin adagolható. A készülék tehát utánozza a szervezet természetes inzulinfelhasználását. Képes beadni bázis és bolus inzulint is, sőt, sok pumpa bóluskalkulátorral is rendelkezik, ami könnyebbé teheti a beállítást.

Glukagon injekció

- A glukagon injekció súlyos hipoglikémia esetén alkalmazandó, segítségével gyorsan vissza lehet tornázni a vércukorszintet. A glukagon röviden egy hasnyálmirigy által termelt hormon, arra készteti a májat, hogy a tárolt glükózt a véráramba engedje fel. A glukagon injekciót csakis orvos írhatja fel receptre- mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa, aki hozzátette, hogy csakis inzulinnal kezelt betegek esetén alkalmazható.

Mikor van szükség glukagon injekcióra?

  • eszméletvesztés esetén
  • nem tud gyorsan felszívódó szénhidrátot inni vagy enni.
  • az állapota nem javult azután, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztott

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között? A szakorvos elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához