Mindenki ezt nézi most!

Könnyebb az inzulinbeállítás telediabetológiával?

2014.04.28. Módosítva: 2015.11.04.

A cukorbetegség egyre több embert érint, az újonnan diagnosztizált betegek száma évről évre nő. Számukra nyújt kényelmes és hatékony megoldást a világviszonylatban is újdonságnak számító telediabetológia. Hogy pontosan mi ez, és hogyan segítheti a cukorbeteg életét, arról dr. Bibok György, az Endokrinközpont diabetológus főorvosa beszélt.

Amennyiben valakinél cukorbetegséget diagnosztizálnak, akkor a szükséges kezelés, esetleg inzulinadag beállítása hosszabb folyamatot vehet igénybe. A terápiabeállítás ideje alatt az illető gyakorta találkozni kénytelen orvosával, hogy finomhangolják a megfelelő kezelést.

Könnyebb az inzulinbeállítás telediabetológiával?

Gyorsabb és hatékonyabb kezelés

A telediabetológia Magyarországon újdonságnak számít, míg több külföldi országban már régebb óta alkalmazzák. A telediabetológia segítségével az otthoni vércukormérő eszközzel mért adatokból a központi informatikai rendszer olyan táblázatokat, grafikonokat készít, melyekből könnyen áttekinthető és követhető az anyagcsere állapotának változása.

Ha a beteg megosztja az adatokat a kezelőorvosával, az lehetővé teszi a megfelelő terápia választását, illetve a kezelés folyamatos nyomon követését, módosítását. Így tehát a gondozott cukorbetegek anyagcsere-állapotának naprakész ellenőrzését és a mindennapi élet orvosi segítségét adja a rendszer anélkül, hogy közvetlen orvos-beteg találkozás jött volna létre - foglalja össze a telediabetológia lényegét dr. Bibok György diabetológus főorvos.

A telediabetológia különösen hasznos lehet olyan élethelyzetekben, amikor az anyagcsere, vércukorszint felügyelete különösen fontos. Így például újonnan felfedezett cukorbetegségnél a kezelés beállításához, már ismert cukorbetegnél a terápia módosításához, jelentősebb életmód változtatásnál, terhesség alatt, műtétet követően, külföldi tartózkodás során.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: Sajtóközlemény