Ezeket látta már?

Prediabetes - amikor még van lehetősége tenni a cukorbetegség kialakulása ellen

prediabetes cukorbetegség ellen tenni

A cukorbetegség még prediabetes fennállása esetén is elkerülhető. Eláruljuk, hogyan.

A 2-es típusú cukorbetegség nem az egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem egy hosszabb folyamat eredménye. Ezt azért fontos tudni, mert ha a prediabetes-es állapot esetén az érintettek tudatosabbá válnak, és megteszik a kellő óvintézkedéseket, úgy a diabetes elkerülhető. Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa a cukorbetegséghez vezető utat ismerteti és azt, miként lehet arról letérni.

Mi a prediabétesz?

Amikor az emberek azt hallják, hogy prediabetes, egy jól meghatározott, konkrét állapotra gondolnak, mely a cukorbetegséget előzi meg. Pedig a prediabetes több kóros állapotot takar: kutatások szerint ugyanis 6 egyértelműen megkülönböztethető altípusa van, amelyek különböznek a betegség kialakulásában, a cukorbetegség kockázatában és a másodlagos betegségek fellépésében. Ezt mutatja a Nature Medicine nevű folyóiratban megjelent német tanulmány, ahol egy új osztályozást írtak le, mely segíthet a jövőben megakadályozni a cukorbetegség és annak szövődményeinek kialakulását, méghozzá célzott prevencióval.

Häring és Fritsche professzor által vezetett kutatócsoport részletes vizsgálatokat végzett prediabetes-ben szenvedők anyagcseréjéről. A teszt személyek rendszeres labor-, MRI - és genetikai vizsgálatokon estek át az elmúlt 25 év során. Metabolikus paramétereiket (vércukorszint, májzsír, testzsír eloszlása, vér lipid szint), valamint a genetikai kockázatukat vizsgálva a prediabetes 6 altípusát állították fel.

Három csoport (az 1, 2 és 4) jellemzi az alacsony cukorbetegség kockázatot. Az 1- es és 2-es csoport résztvevői egészségesek voltak (a 2-es csoport tagjainak nagy részét a vékonyabbak tették ki), náluk különösen alacsony a szövődmények kialakulásának kockázata. A 4-es csoportba a túlsúlyos emberek kerültek, akiknek anyagcseréje még aránylag normálisnak mondható.

A 3. 5. és 6. csoport tagjainál a cukorbetegség és/vagy a másodlagos betegségek fokozott kockázatával kell számolni. A 3- as altípushoz tartozó személyek túl kevés inzulint termelnek, így nagy a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Az 5-ös típusban az emberek zsírmájjal küzdenek, és még nagyobb a cukorbetegség kockázata, mivel szervezetük ellenáll az inzulin vércukorszint-csökkentő hatásának. A 6-os altípusban vesekárosodás figyelhető meg (még a cukorbetegség diagnosztizálása előtt). Ez a legrosszabb kimenetelű csoport.

Az altípusok elkülönítése azért bír nagy jelentőséggel, mert a magas kockázati profillal rendelkező személyeket már a korai stádiumban azonosítani lehet, és különleges kezelésben részesülhetnek.

Prediabetes tünetei

  • étkezések közti erős éhségérzet
  • étkezések utáni fáradtság ("kajakóma")
  • ingerlékenység
  • koncentrációs zavarok
  • fokozott szomjúság
  • túlsúly
  • alvászavarok
  • szájszárazság

A cukorbetegség elkerülhető

Dr. Borús Hajnal, a Cukorbetegközpont diabetológusa felhívja a figyelmet arra, hogy a cukorbetegség még prediabetes fennállása esetén is elkerülhető. Ehhez fontos, hogy az érintettek változtassanak életmódjukon, rendszeresen mozogjanak, és tartsák be az előírt diétát. Sok esetben ennyi elegendő is, ám előfordulhat, hogy az életmódterápiát bizonyos ideig gyógyszeres kezelés egészíti ki. Amennyiben az értékek normalizálódnak, ez el is hagyható (ellentétben az életmódterápiával), ám a rendszeres kontroll onnantól kezdve elengedhetetlen.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete - a rossz alvás az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prediabétesz

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához