Ezeket látta már?

Nem gyógyuló fekély, seb - bőrrákot is jelezhet, ha így néz ki!

basalioma, laphámrák bőrrák jele nem gyógyuló seb fekély

Agresszivitása és áttétképzési jellemzői miatt az egyik legrettegettebb bőrrák fajta a melanóma, ám gyakoriak a nem melanóma típusú bőrdaganatok is.

A bőrrák felismerésének fontosságára, a melanómánál gyakrabban előforduló, nem melanóma típusú bőrráktípusokra hívja fel a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat. Az időben történő diagnózissal ugyanis jelentősen növelhető a gyógyulás esélye.

A bőrrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség

A magyar statisztikák szerint 50 éves kor felett minden 5. ember találkozik a nem melanóma típusú bőrrákkal. Nem véletlen, hogy ha a bőrrák kerül szóba, az emberek többsége a melanómára gondol, amely a bőrdaganatok közül a legkomolyabb veszélyt jelenti agresszivitása és áttétképzési jellemzői miatt. A melanómánál azonban jóval gyakrabban fordulnak elő "nem melanóma típusú bőrdaganatok", az ilyen megbetegedések 99 százalékát két ráktípus adja,

  1. a bazálsejtes karcinóma (basalioma)
  2. és a laphámrák.

Egyre több a bőrákkal küzdő beteg Magyarországon

A hazai statisztikák szerint 50 éves kor felett minden ötödik ember találkozik a nem melanóma típusú bőrrákkal. Magyarországon 20 év alatt megduplázódott a basalioma és a laphámrák előfordulása, és mostanra ezeket évente 20 ezer embernél diagnosztizálják.

A nem melanóma típusú bőrdaganatok kialakulásának hátterében genetikai és környezeti tényezők állnak, a környezeti tényezők közül a legjelentősebb a bőrt érő és az évek folyamán összeadódó UV-sugárzás.

A UV-terhelés nem csak az alkalmi, nyári leégés miatt veszélyes. Az ultraibolya fény bőrsejteket károsító hatása összeadódik és felhalmozódik az évek, évtizedek alatt. Ha fiatalon nem védekeztünk a káros sugarak ellen, gyengülhet bőrünk természetes immunvédelme. A bőrkárosodások ilyenkor nem képesek teljesen regenerálódni, ami hozzájárul a bőrsejtek DNS-ének roncsolódásához, és a bőrrák kialakulásához.

Bőrrák: náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel

Különösen nagy a nem melanóma típusú bőrrákok előfordulásának esélye azoknál a 45 év felettieknél, akik

  • gyakran végeznek kültéri munkát fényvédelem nélkül,
  • szabadtéri sportokat űznek fényvédelem nélkül,
  • gyakran és tartósan élvezik a napfürdőzést,
  • életük hosszabb szakaszában használnak szoláriumot,
  • világos bőrűek vagy genetikai hajlammal születtek.

Bőrrák kezelése

A nem melanóma típusú bőrráktípusok a középkorúaknál vagy későbbi életszakaszban jelentkeznek, és leggyakrabban az arcon, homlokon, fejbőrön jelennek meg.

Anyajegyből daganat: így lehet észrevenni a melanomát - olvasson tovább!

Időben felfedezve ezek a daganatos bőrbetegségek helyi érzéstelenítésben végzett sebészi kezeléssel jó eséllyel gyógyíthatók. Előrehaladott állapotban azonban roncsolhatják a környező szöveteket, komolyabb műtétre vagy más onkológiai kezelésre is szükség lehet.

A nem melanoma típusú bőrdaganatok ritkán, de okozhatnak áttétet. Ezért érdemes gyanújelek esetén időben bőrgyógyászhoz fordulni.

Basalioma

A bazálsejtes karcinómát (basalioma) évente mintegy 17 ezer embernél azonosítják Magyarországon. Ez az elváltozás leggyakrabban bőrszínű vagy gyöngyházfényű dudorként, vagy nem gyógyuló seb formájában jelenik meg, amely kezdetben általában lassan nő. Szinte mindig a napfénynek kitett bőrfelületen - az arcon és a törzsön - jelentkezik.

Laphámrák

A laphámrák a basaliománál ritkább, de szintén gyakori bőrdaganat, amelyet évente 4-5 ezer magyarnál diagnosztizálnak. A laphámrák gyakran fájdalommentes csomóként jelentkezik a bőrön, majd idővel vaskos elszarusodó hámréteg jelenhet meg rajta és kifekélyesedhet, váladékozhat. Ez a ráktípus gyorsan fejlődik, és akár cseresznye méretűvé nőhet néhány hét alatt is. Kialakulásának előjele lehet a napfénynek kitett bőrterületeken megjelenő hámló, vöröses-barna folt a bőrön (szoláris keratózis).

A Magyar Dermatológiai Társulat kiemelten kezeli a nem melanoma típusú bőrdaganatokkal kapcsolatos ismeretterjesztést. A témában összegyűjtött legfontosabb információk a szervezet új, a laikus közvéleménynek készített weboldalán, a skindex.hu-n találhatók.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért kell lefotózni az anyajegyeinket - ezekre az elváltozásokra figyeljen

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bőrrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához