Ezeket látta már?

Gátizomtorna – férfiaknak

2008.02.28. Módosítva: 2015.11.04.

Gátizomtorna – férfiaknak

A medencefenék az az izomréteg, ami elölről a szeméremcsonttól hátrafelé a farokcsontig terjed kétoldalt körben. Feladata a kismedencei szervek védelme.

segíti a hólyag és a végbél záróizomzat megnyílását, a minél teljesebb vizelet- és székletürítést

Mi okozhatja a medencefenék gyengeségét? neurológiai zavarok, betegségek vizeletvisszatartás állandó, erőltetett hólyag- ill. végbélürítési késztetés nehezebb súlyok emelése túlsúly

Ha a gátizomok meggyengülnek (ld. a képen is) a vizelettartási képesség romlik, illetve fizikai terhelés közben a szelek megtartásának képessége. Mint minden más vázizom esetén: minél többet használjuk azokat, annál jobban működnek.

Gátizomtorna – férfiaknak

Honnan tudhatjuk, melyik izmot kell "megmozdítani"?

Első lépés az izmok pontos azonosítása. Üljünk kényelmesen, comb- és fenékizomzatunkat engedjünk el. Emeljük meg, és szorítsuk össze az izomzatot, mintha csak vizeletet, vagy szelet szeretnénk visszatartani.

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy megtaláltuk-e a megfelelő izmokat, próbáljuk meg vizelés közben megállítani a vizeletsugarat, majd indítsuk újra. Vigyázat, ez csak teszt, ez nem tornagyakorlat!

Hogyan kezdhetjük a medencefenék-izmok tréningjét?

Először próbáljuk meg a gyakorlatokat ülő helyzetben elvégezni. Ha izmok megerősödnek, akkor álló helyzetben folytatódhatnak. Mint minden gyakorlat esetén, kezdjük azzal, ami megy, és innen folytassuk. Ne felejtsük el normális, mindennapos munkánk, tevékenységeink során sem elvégezni (az elvégezhető) gyakorlatokat.

Ha jól, helyesen működnek az izmok, az alábbi gyakorlatok végezhetőek:

  1. Préselés, feszítés, felhúzás mind a végbélnyílás mind a húgycső körüli izmokon. Próbáljuk belül felemelni és ezt megtartani kb. 1-10 sec időtartamra. Tartsuk vissza a lélegzetünket ezalatt. Ezután engedjük el, és végezzünk kilégzést is.
  2. Pihenjünk 10-20 másodpercet, ismételjük az előzőt, ne felejtsük el a pihenési szakaszt sem. Ha már sikerül a fenti gyakorlatot elvégezni, próbáljuk meg minél hosszabb ideig megtartani ezt az állapotot, és ismételjük, ameddig képesek vagyunk rá. Végeredményképpen el kellene jutni 12, hosszan kitartott gyakorlatig.

Pihenjünk 10-20 másodpercet, ismételjük az előzőt, ne felejtsük el a pihenési szakaszt sem. Ha már sikerül a fenti gyakorlatot elvégezni, próbáljuk meg minél hosszabb ideig megtartani ezt az állapotot, és ismételjük, ameddig képesek vagyunk rá. Végeredményképpen el kellene jutni 12, hosszan kitartott gyakorlatig.

Ezután 5 - 10 rövid és erős izomösszehúzást kell végezni.

Ne eressze le az izomzatot, hanem préseléssel emelje felfelé Ne szorítsa össze a fenekét és a combjait

Minden nap szakítson legalább 5 - 10 percet e gyakorlatokra, és ne felejtse el, hogy a gyakorlat minőségi kivitelezése fontos. Már néhány jól sikerült kontrakció (izomösszehúzás) jótékonyabb hatású, mint több, de nem jól kivitelezett. A jó eredmény eléréséhez idő szükséges!

Akkor kell használja az izmokat, amikor a leginkább rászorul, tehát pl. köhögés, tüsszentés esetén, vagy súlyosabb tárgyak emelésekor, lehajláskor, székből való felálláskor stb.

Hogyan javíthatok még a gyakorlatokon?

Próbálja növelni az egyes gyakorlatok időtartamát, és erejét, egészen addig, amíg érzi, hogy izmai kifáradtak. Ahogy írtuk, el kell jutni a 12, hosszú és erőteljesen végzett gyakorlat szintjére. Mindig annyit végezzen, amennyit legjobb tudása megenged.

Néhány tipp, tanács Krónikus köhögés esetén forduljon orvoshoz Arra számíthat, hogy a gátizmok/medencefenék-izmok izomerejének javulása a folyamatos tréningezés esetén kb. 3-6 hónapot vesz igénybe.

Jobb eredményeket érhetünk el, ha inkontinencia-tréningben gyakorlott szakember: gyógytornász, fizioterapeuta tanácsát kérjük ki, vagy az ő irányításával végezzük a gyakorlatokat. Õ valószínűleg a helyzetünk, alkatunk stb. ismeretében egyéni porogramot fog kidolgozni, és azt kell majd végrehajtani. Ezek a gyakorlatok hasznosak lehetnek a hólyagtréninget végzők számára is.

Forrás: EgészségKalauz