Ezeket látta már?

Nagyon nem mindegy, hol helyezkedik el a hasnyálmirigydaganat

hasnyálmirigydaganat áttét immunterápia

Lényeges különbségeket találtak a hasnyálmirigy feji, illetve testi/farki részén kialakult tumorok immunreceptorai között.

A Houston Methodist kutatói az npj Precision Oncology folyóiratban megjelent cikkükben bemutatták, hogy a hasnyálmirigyben található tumorsejtek anatómiai elhelyezkedése alapján különböztethetők meg egymástól. Ez az új, anatómiai alapú megközelítés jelentős új információkat szolgáltat a daganatokról, amelyek segítségével hatékonyabb célzott immunterápiás kezelések fejleszthetők ki.

Ennyire agresszív ráktípus

A hasnyálmirigy duktális adenokarcinóma (PDAC; pancreatic ductal adenocarcinoma) egy nagyon agresszív ráktípus, amelynek előfordulása az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt. Jelenleg ez a hetedik leggyakoribb onkológiai halálok a férfiak és nők körében, és az előrejelzések szerint 2030-ra a rák okozta halálozások harmadik vezető oka lesz világszerte. Az emelkedő tendencia mögött több tényező áll, például az elhízás és a cukorbetegség gyakoriságának növekedése.

Ezért nem mindegy, hol van

A jelenlegi vizsgálat során a kutatócsoport felfedezte, hogy a hasnyálmirigy daganatainak anatómiai elhelyezkedése meghatározza a szisztémás terápiás beavatkozások eredményességét. Dr. Maen Abdelrahim által vezetett kutatócsoport hipotézise szerint a hasnyálmirigy fejében (caput pancreatis) található daganatok mikrokörnyezete különbözik a test (corpus pancreatis) és a farok (cauda pancreatis) részekétől, különösen az immunterápiás receptorok tekintetében.

A kutatók kimutatták, hogy a fej és a test/farok duktális adenokarcinómája eltér az embrionális eredet, a sejtösszetétel, a vérellátás, a nyirok- és vénás elvezetés és az innerváció tekintetében. A vizsgálat célja a fej és a test/farok PDAC daganatok molekuláris és tumorimmun mikrokörnyezeti (TIME) profiljának összehasonlítása volt. A kutatók összesen 3499 PDAC-mintát elemeztek RNS (teljes transzkriptom, NovaSeq), DNS (NextSeq, 592 gén vagy NovaSeq, teljes exom szekvenálás) és immunhisztokémiai (Caris Life Sciences, Phoenix, AZ) módszerekkel, újgenerációs szekvenálás (NGS) segítségével.

Az eredmények szerint szignifikánsan több metasztatikus tumor volt a test/farok (57%) területén, mint a fejnél (44%). Hasonlóképpen a KRAS-mutációk gyakorisága és több gén kópiaszám-változása (FGF3, FGF4, FGF19, CCND1, ZNF703, FLT4, MUTYH, TNFRS14) is tendenciaszerűen magasabb volt a test/farok részen a fejhez képest. A génexpressziós eltérések és a TIME-sejtek eloszlásának különbségei arra utalnak, hogy az immunterápiás kezelésekre adott válasz eltérő lehet a daganat anatómiai elhelyezkedése szerint.

Pontosabb kezelési tervek a jövőben

Dr. Abdelrahim szerint, ha először nem közvetlenül a daganatra, hanem a tumor körüli környezetre összpontosítanak, és figyelembe veszik a daganat hasnyálmirigyben elfoglalt helyét, akkor pontosabban lehet értékelni a kezelési lehetőségeket. A daganat elhelyezkedésén alapuló modellre való áttérés komolyan megváltoztathatja a kezelési tervek összeállításának menetét, mivel ezáltal a kezelések hatékonyabbá válhatnak.

A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek a klinikusoknak specifikusabb kezelési tervek kidolgozásában, ami végső soron a betegek kimenetelének javulásában nyilvánulhat meg. Ez az új megközelítés nemcsak a hasnyálmirigy daganatok kezelésében jelenthet áttörést, hanem más rákos megbetegedések terápiájában is irányadó lehet a jövőben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Előrehaladott hasnyálmirigyrák: jelek, amik hétköznapinak tűnhetnek, de daganatra utalnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasnyálmirigyrák

Forrás: otszonline
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához