Ezeket látta már?

Rossz közérzet és hányinger: ez a hasnyálmirigyrák 15 kevésbé ismert tünete

szívinfarktus nők korai tünet hátfájás, hányinger

A hasnyálmirigy daganat könnyen figyelmen kívül hagyható tüneteire mutatott rá egy hasnyálmirigyrákra szakosodott egészségügyi dolgozó.

Ha emésztési zavarai és gyomorfájdalmai vannak, esetleg nem eszik, és rosszul érzi magát, akkor azt gondolhatja, hogy csak egy pocakproblémája van. És bár messze ez a legvalószínűbb ok, mindig legyen tudatában annak, hogy ezek valami sokkal rosszabbnak is lehetnek a tünetei.

Ha emésztési zavarok és gyomorfájás gyötri, esetleg nem eszik, és kicsités rosszul érzi magát, akkor azt gondolhatja, hogy csak egy kis gyomorrontás. És bár messze ez a legvalószínűbb ok, mindig legyen tudatában annak, hogy ezek valami sokkal rosszabbnak is lehetnek a tünetei, mégpedig a hasnyálmirigyráknak.

A betegség tüneteit gyakran összetévesztik más, jóindulatúbb betegségekkel, és ezért sokan nem fordulnak orvoshoz - a rák későbbi stádiumban pedig sokkal nehezebben kezelhető. Épp ez az egyik oka annak, hogy a hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb gyakori rákos megbetegedés - a diagnózist követő három hónapon belül a betegségben szenvedők több mint fele meghal - állítja a Pancreatic Cancer UK (PCUK, pancreaticcancer.org.uk).

"Az esetek túlnyomó többségét akkor diagnosztizálják, amikor a rák már késői stádiumban tart, a tünetek ugyanis gyakran átfednek más betegségekkel, így például az emésztési zavarok, vagy az irritábilis bélszindróma tüneteivel. Ha valamelyik tünete tartósan fennáll az alábbiak közül, beszéljen a háziorvosával - ez ugyanis a korai diagnózist, és az életet jelentheti önnek". - erősítette meg Jeni Jones, a PCUK szakápolója mindezt.

15 hasnyálmirigyrák tünet, amit könnyen össze lehet téveszteni valami kevésbé súlyossal

1. Emésztési zavarok

Az emésztési zavarok és/vagy a gyomorégés a hasnyálmirigyrák gyakori tünete lehet - de a legtöbb ember nem feltétlenül gondolná, hogy ezek súlyos betegséggel függnek össze.

"Az emberek sokszor csak vény nélkül kapható patikaszereket szednek a tartós emésztési zavarokra - azt gondolva, hogy ez a probléma nem olyasmi, ami miatt automatikusan a háziorvoshoz kell rohanni" - mondja Jones. "De amikor mindez más tünetekkel, például hasfájással vagy hátfájással, és számos kellemetlen rosszulléttel együtt jelentkezik, erősödik a hasnyálmirigyrákra gyanúja."

2.-3. Hasfájás és hátfájás

Ez a tompa fájdalomtól kezdve a hasból a hátba sugárzó fájdalomig bármi lehet - magyarázza Jones.

"Nőknél a melltartó vonalánál is jelentkezhet" - mondja. "Ez nem olyan, mint egy derékfájás, gyakran a lapockák között jelentkezik. Rosszabbodhat miután evett valamit, és nem szokott egykönnyen elmúlni".

A kombinált has- és hátfájás elég gyakori tünet, de van, akinek csak az egyik vagy a másik jelentkezik.

4. Megmagyarázhatatlan fogyás

A hasnyálmirigyrákkal összefüggő fogyás kezdetben akkor jelentkezhet, amikor az emberek nem igazán próbálnak fogyni, és viszonylag normálisan étkeznek.

"Lehet, hogy csak annyi tűnik fel, hogy a ruhái meglazultak, nem passzosak, mint azelőtt" - mondja Jones.

5. Étvágytalanság

A fogyás természetesen néha összefügg az étvágycsökkenéssel, amely egy másik könnyen figyelmen kívül hagyható hasnyálmirigyrák tünet, legalábbis kezdetben.

"Ez attól kezdve, hogy az emberek azt gondolják, hogy valójában nem is olyan éhesek, egészen odáig terjedhet, hogy egyáltalán nincs étvágyuk, és rá sem tudnak nézni az ételre, vagy nagyon kevés étel után is jóllakottnak érzik magukat" - mondja Jones, rámutatva, hogy az ilyen étvágyváltozás oka lehet, hogy a daganat nyomja a gyomrot, vagy csökkenti az étvágyat, étkezések iránti igényt.

6. Sárgaság

A sárgaság egy kevésbé könnyen felismerhető hasnyálmirigyrákos tünet, de csak azoknál az embereknél fordul elő, akiknek a daganata a hasnyálmirigy feje felé van - magyarázza Jones.

"Nem minden hasnyálmirigyrákos betegnél jelentkezik sárgaság, bár nagyon gyakori" - mondja. "Piros zászlós tünet, ha a szemfehérje kissé sárgává válik, és a bőr elkezd sárgulni."

7. Viszketés

Előfordulhat, hogy a bőre már a sárgaság kialakulása előtt hihetetlenül viszket, mivel az epesók először a bőr alatt halmozódnak fel.

"Ez őrülten viszket - hangsúlyozza Jones. "Nem egy kis viszketésről beszélek, őrült mértékben vakaródzik tőle".

8. Változások a székletürítésben

"Ez nagyon-nagyon fontos tünet" - hangsúlyozza Jones. - "A hasmenésnek sok-sok oka lehet, de ezt a hasmenést steatorrheának nevezzük - amikor a székletben zsír van jelen, amitől sárgás színűvé válik, ami a sárgaságnál is előfordul. Ez a zsíros, sárgás széklet nem öblíthető le könnyen. Biztos jele annak, hogy valami baj van az emésztőrendszer magasabb szintjén.

"Ha a beteg nem írja le a hasmenés sajátosságait, az időt veszíthet a diagnózis felállítására, és az idő nagyon fontos".

9. Nemrég diagnosztizált cukorbetegség

Jones arra figyelmeztet, hogy a frissen diagnosztizált cukorbetegek nagyon kis része hasnyálmirigyrákban szenvedhet, mivel a rák megakadályozhatja a hasnyálmirigy elegendő inzulin termelését, ami cukorbetegséghez vezethet.

„Ha a hasnyálmirigyrák tünetei vannak, és hirtelen cukorbetegséget diagnosztizálnak, akkor ez egy piros zászlós tünet a háziorvos számára, hogy kivizsgálatassa a hasnyálmirigyét."

10. Hányinger

A hasnyálmirigyrák másik tünete lehet a hányinger okozta rosszullét:

"Néha az emberek hányhatnak, hétköznapi dolog, mondhatnánk rá, csakhogy nem olyan gyakran, mint amikor hasnyálmirigyrák áll a tünet hátterében".

11. Vérrögök

Jones figyelmeztetése szerint a vérrögök kialakulása a hasnyálmirigyrák ritka tünete lehet. Olyan embereknél is megfigyelhetők, akik fiatalabbak, nemdohányzók, így jellemzően nem lennének kitéve a vérrögök kockázatának.

"Lehet, hogy légszomjjal vagy duzzadt lábak miatt jelentkeznek az orvosnál, majd elmennek egy vizsgálatra, és kiderül, hogy hasnyálmirigyrákjuk van" - mondja. "Ugyan ritka, de a vérrögök is tünetnek számítanak, és arra utalhatnak, hogy valamilyen mögöttes probléma áll a háttérben".

13. Fáradtság

A fáradtságot természetesen számos dolog okozhatja, de ha más tünetei is vannak, akkor az a hasnyálmirigyrákkal is összefüggésbe hozható, figyelmeztet Jones.

"Ha hiába pihen, de nem tud feltöltődni, illetve mindez párosul néhány más tünettel, mint például a folyamatos fájdalom vagy a steatorrhea, amelyek fizikailag lemerítik, az hasnyálmirigyrákos tünet lehet."

13. Láz, hidegrázás és rossz közérzet

Az ilyen tünetek nem gyakori hasnyálmirigyrák-tünetek, de nem ismeretlenek, és/vagy magához a rákhoz, vagy esetleg a sárgasággal összefüggő fertőzéshez köthetők - azonnali orvosi ellátást igényelnek.

14. Ételnyelési nehézség

"Úgy érezheti, hogy jóllakott, pedig gyakran csak arról van szó, hogy egyszerűen nem fér bele az étel, problémás a nyelés" - mondja Jones, aki elmagyarázza, hogy a hasnyálmirigyrák valójában nem okoz problémát a nyelőcsőben, csak a nyelést érzi a beteg rendellenesnek.

15. Depresszió és szorongás

Jones szerint a nyilvánvaló ok nélküli depresszió és szorongás a hasnyálmirigyrák gyakori tünete.

"Önmagában ez valószínűleg nem olyasmi, ami miatt azt mondaná az ember, hogy valószínűleg hasnyálmirigyrákja van" - mondja - "de a rossz hangulat kéz a kézben járhat a fájdalommal és a fáradtsággal. Ismétlem, ezeket a dolgokat inkább egészében kell nézni, mint elszigetelten".

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hasnyálmirigyrák - ez a vizsgálat már korai stádiumban kimutathatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rák

Forrás: independent.co.uk
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához