Ezeket látta már?

Indul az ingyenes segítségnyújtás daganatos betegek számára!

ingyenes segítségnyújtás, daganatos betegek,  pszichoonkológia, pszichés támogatás, Richter Anna Díj

A Merj segítséget kérni! projekt nyerte el 2022-ben a Richter Anna Díj közönségdíját. Az alapítvány közel három éve foglalkozik daganatos betegek pszichoonkológiai ellátásával.

A projekt megálmodói Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és az Összehangolva-Gyógyít a képzeleted Alapítvány! csapata. A megnyert 4 millió forintból online csoportokat és személyes életmódtáborokat szerveznek majd daganatos betegeknek. Továbbá készítenek egy kisfilmet, hogy felhívják a daganattal érintettek és hozzátartozóik figyelmét a pszichés segítségkérés fontosságára.

A Richter Anna Díj felhívását négy éve hirdetik meg. Célja, hogy inspirálja az egészségügy, az oktatás, a kutatás, a gyógyszerészet területén dolgozókat, és támogassa újszerű ötleteik megvalósítását. Idén 2022. március 23-án, a Haris Parkban került sor a díjátadóra, ahol a közönségdíjat vehette át a „Merj segítséget kérni!” projekt csapata.

A díjat Polgár Judit sakknagymester, olimpiai bajnok adta át Dr. Prezenszki Zsuzsannának. A díjat Polgár Judit sakknagymester, olimpiai bajnok adta át Dr. Prezenszki Zsuzsannának. Forrás: Fotó: Mráz László

„Több mint 20 éve tart az az álmom, ami a daganatos betegséggel érintett emberek komplex ellátásáról szól. Egy olyan ellátásról, ahol nem csak a test betegségét, kezeljük, de az egész embert, érzéseivel, örömeivel, bánataival, félelmeivel, reményeivel együtt. Ez az álom már nem álom csupán. A daganatos betegség komplex, multidiszciplináris megközelítése egyre nagyobb teret kap az ellátásban. Alapítványunk elmúlt közel három éve alatt Zoom csoportokat tartottunk, és amikor a járvány lehetővé tette, személyesen is találkoztunk erőforrásgyűjtő táborokban és erőforrásgyűjtő napokon. Most a Richter Anna Díj nemes támogatásával arra kaptunk lehetőséget, hogy ezeket a programjainkat a résztvevők számára ingyenesen folytassuk.” mondta el a díj kapcsán Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter.

Rákos betegként lelki segítséget kérni nem mindig egyszerű

Rákbetegség-túlélők, milyen élet vár rájuk? Olvasson tovább!

Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter, pszichoonkológus, az Összehangolva-Gyógyít a képzeleted! Alapítvány alapító tagja, a Magyar Pszichoonkológiai Társaság vezetőségi tagja, aki több mint 20 éve foglalkozik daganatos betegek pszichés támogatásával. A nyertes csapat további tagjai: Virághné Puskás Katalin (alapítványi elnök), Bárd Noémi Polli (online kommunikációs szakember, kuratóriumi tag), Tóth Artin (filmrendező-operatőr), és L. Horváth Katalin újságíró, kommunikációs tanácsadó, kapcsolatépítő.

Ingyenes pszichés segítség: óriási szükség van rá a daganatos beteg ellátásban!

A daganatos betegségekben érintettek száma folyamatosan nő. 2016-ban az EU-ban Magyarországon volt a legmagasabb halálozási ráta. 2020-ban 68.426 új esetet regisztráltak. A betegséggel járó plusz kiadások nagy terhet jelentenek a családoknak, főleg, ha egy kereső személy kiesik.

A „Merj segítséget kérni” projekt fő célja, hogy eltörölje azt a téves társadalmi közvélekedést, hogy, aki pszichológushoz fordul az bolond. Az ingyenes programokkal pedig szeretnék felhívni a figyelmet a lelki segítségkérés fontosságára és a gyógyulásban betöltött jelentős szerepére.

A projekt megálmodói Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és az Összehangolva-Gyógyít a képzeleted Alapítvány! csapata. A projekt megálmodói Dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter és az Összehangolva-Gyógyít a képzeleted Alapítvány! csapata. Forrás: Fotó: Mráz László

A programok három szinten valósulnak majd meg

  1. Az online terápiás csoportok Dr. Prezenszki Zsuzsanna vezetésével zajlanak majd.
  2. Az erőforrásgyűjtő hétvégék a pszichoonkológiai segítségnyújtás eszközeit más lehetőségekkel (pl. mozgás, meseterápia, irodalomterápia, légzésjóga) kombinálják majd. Az alkalmak módot adnak a sorstársi közösség és a személyes találkozás erejének megtapasztalására is a betegek számára.
  3. A „Merj segítséget kérni” kisfilm pedig a lelki segítségkérés fontosságára hívja majd fel a figyelmet.

A programok az online csoportokkal indulnak majd, melyekre a napokban indul el az előregisztráció az alapítvány honlapján.

Az érintettek és családtagjaik az alapítvány honlapján és Facebook oldalán folyamatosan értesülhetnek majd az aktuális lehetőségekről, a tavasz és a nyár folyamán.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához