Ezeket látta már?

Kalciummal megelőzhető az emlőrák átterjedése a csontra?

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Az erős csontokba kevésbé valószínű, hogy az emlőrák sejtjei áttétet képeznek, így akár egy pohár tej is lehet a rákterjedés megakadályozásának új módja az ANZAC Kutatóközpont (Concord, Ausztrália) tudósai szerint.

Az erős csontokba kevésbé valószínű, hogy az emlőrák sejtjei áttétet képeznek, így akár egy pohár tej is lehet a rákterjedés megakadályozásának új módja az ANZAC Kutatóközpont (Concord, Ausztrália) tudósai szerint. Az emlőrák-áttétek modellezéséhez kísérleti egereket használtak fel, és ennek segítségével a kutatók felfedezték, hogy a kalciumhiány növelheti az előrehaladott mellrák metasztázis-képzését a csontba. Az élelmiszerrel elfogyasztott kalcium a kutatók szerint segíthet megelőzni a mellrák átterjedését a csontszövetbe és kiegészítő kezelésként működhet a terápia során.

Kalciummal megelőzhető az emlőrák átterjedése a csontra?

A kutatók szerint az előrehaladott emlőrákos betegek 70 százalékának lesz másodlagos csontmetasztázisa. Az áttétképződés során a csontszövet átépül, fájdalmat és egyéb tüneteket okozva. A csontszövet lebomlása és újraképződése a cikk első szerzője, Dr. Colin R. Dunstan szerint egy "ördögi kört" jelent, amely a rák növekedését elősegítő környezetté alakítja át a csontot.

A csont daganat miatti átalakulásának jobb megértése érdekében Dr. Dunstan és csapata egy alacsony és egy magas kalciumtartalmú étrend hatásait hasonlította össze kísérleti egereken. Azt találták, hogy a kalciumszegény étrend – a csontátalakulást szabályozó kémiai faktoroktól függetlenül – összefüggött a ráksejt-osztódás, és az érintett csontszövetmennyiség szignifikáns emelkedésével.

"Eredményeinknek az olyan betegek esetében van jelentősége, akiknél az emlőrákból csontáttét képződött, illetve akiknél magas a metasztázisok kialakulásának kockázata."- közölte Dr. Dunstan. "Az idősebb nők közül sokan kalciumhiányban szenvednek az élelmiszerrel bevitt kalcium alacsony mennyisége vagy a D-vitamin hiány következtében. Ezen nőknél fokozott a csontáttétek súlyos hatásainak veszélye."

Dr. Dunstan szerint eredményeik további klinikai kísérletek elvégzését indokolják annak megértése céljából, hogyan befolyásolja a kalcium és a D-vitamin státusz az áttétek progresszióját, és azt is ki kell deríteni, hogy a kalcium- és D-vitamin-hiány megszűntetése fontos szerepet játszik-e az emlőrákban szenvedő betegek esetében.

A kutatás eredményei a Cancer Research (az American Association for Cancer Research lapjának) október elsejei kiadásában jelent meg.

medipress

Forrás: EgészségKalauz